Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie rolt bende op die mannen lokte via datingsite­s

Slachtoffe­rs werden verdoofd, huizen leeggeroof­d

-

Speurders van de Antwerpse recherche hebben een dievenbend­e opgerold die via datingsite­s slachtoffe­rs maakte over het hele land. Ze legden online contact met mannen en maakten een afspraak bij hen thuis. Daar verdoofden ze hun slachtoffe­rs met een drankje en vervolgens roofden ze hun woning leeg.

Volgens de politie zijn er momenteel dertien feiten bekend. Het onderzoek startte toen een slachtoffe­r van de bende aangifte deed. “Na intensief speurwerk werd een tweede feit in Antwerpen gelinkt aan deze modus operandi”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Verder onderzoek bracht nog elf andere feiten aan het licht, verspreid over heel België. De feiten speelden zich af tussen 18 juni en 16 december 2019.”

Veertien uur slapen

Telkens werd het slachtoffe­r via een datingsite benaderd door de hoofdverda­chten. Vervolgens sprak de vrouw af bij het slachtoffe­r thuis. Ongemerkt deed ze een verdovings­middel in zijn drankje, waardoor zij en haar handlanger­s ongestoord hun gang konden gaan. “In sommige gevallen werden de slachtoffe­rs zo sterk verdoofd dat ze tot veertien uur aan één stuk sliepen”, zegt Bruyns. Het opsporings­programma Faroek besteedde aandacht aan de feiten in de hoop meer info te verzamelen over de daders en eventuele andere slachtoffe­rs. Daarin werden onder meer beelden getoond van een vrouw die samen met een slachtoffe­r door de Statiestra­at in Berchem wandelt. Het slachtoffe­r wankelt duidelijk op zijn benen door het verdovings­middel.

“Na observatie, analyse van telefoonge­sprekken en camerabeel­den kregen speurders een aantal adressen in het vizier waar de verdachten zouden verblijven”, gaat Bruyns verder. “Dat resulteerd­e begin februari in vijf huiszoekin­gen in het Brusselse. Vier verdachten, onder wie de twee hoofdverda­chten, werden opgepakt. Het gaat om twee vrouwen van 31 en 43 jaar, en twee mannen van 25 en 34 jaar. Drie van hen zijn intussen aangehoude­n.”

Bij de huiszoekin­gen werden volgens de politie meerdere voorwerpen teruggevon­den die gelinkt kunnen worden aan de vastgestel­de diefstalle­n. Het gaat onder meer om gsm’s, computers en merkhorlog­es. “Enkele voorwerpen konden nog niet gelinkt worden aan een slachtoffe­r. Daardoor vermoeden de speurders dat er nog slachtoffe­rs zijn die geen aangifte hebben gedaan. Wie zich in deze feiten herkent, kan terecht bij de politie”, zegt Bruyns.

 ??  ?? Op beelden van Farouk is een man te zien die duidelijk wankelt door het verdovings­middel. FOTO VTM - FAROEK
Op beelden van Farouk is een man te zien die duidelijk wankelt door het verdovings­middel. FOTO VTM - FAROEK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium