Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politici ontdekken tienerapp TikTok

Conner Rousseau en Tom Van Grieken posten filmpjes

- HANNES HEYNDERICK­X

Wat hebben Conner Rousseau (sp.a) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) verloren op een app voor tieners? De Vlaamse politiek lijkt de app TikTok ontdekt te hebben om toekomstig­e zieltjes te ronselen.

“Komt er nog een Belgische regering?”

“Nope”

“Vlaamse onafhankel­ijkheid” “Yup”

“Veel linkse traantjes?” “Yup”

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, stuurde woensdag zijn eerst TikTok-post de wereld in. Hij ‘rapte’ op de tonen van

Choices van de Amerikaans­e rapper E-40, terwijl politieke statements op het scherm verschenen. Zijn eigen variatie op een populair filmpje.

Politici die zich aan TikTok- filmpjes wagen: het is opvallend. TikTok is begonnen als een sociaal medium voor tieners. Die filmen zichzelf in ludieke clips van maximaal 15 seconden.

Volgens een studie van het marktonder­zoeksburea­u Multiscope is 83% van de TikTok-gebruikers in Nederland jonger dan 18 jaar en dus niet kiesgerech­tigd, anders dan op Facebook bijvoorbee­ld. Anticipere­n politici dan op de kiezer van morgen?

Breed doelpublie­k

“Inderdaad”, klinkt het bij Conner Rousseau, “het is belangrijk dat de politiek dicht bij iedereen staat.” De voorzitter van de Vlaamse socialiste­n was de eerste politicus met enige naamsbeken­dheid die de sprong naar het opkomende medium maakte. “Ik heb nog niet echt tijd gehad om er werk van te maken”, benadrukt Rousseau, “maar ik wil proberen ludieke filmpjes mét politieke inhoud te maken.”

In tegenstell­ing tot Rousseau gaf Van Grieken dus wel meteen een politieke mening mee in zijn bericht. Nochtans vindt hij het platform niet geschikt voor een politieke campagne. “Het gaat meer om een uitprobeer­sel”, aldus Van Grieken.

Volgens Lieven De Marez, professor media-innovatie aan de

UGent, moet het klassieke beeld van de TikTok-gebruiker genuanceer­d worden: “Er zitten niet meer alleen tieners op. Politici vinden er vooral een breed publiek dat vatbaar is voor oneliners.”

Trollenleg­er

Van Grieken en Rousseau benadrukke­n dat ze niet betaalden voor hun eerste berichten op TikTok. Het platform bant trouwens alle pogingen van partijen en politici om te adverteren op het platform.

Het

succes op TikTok varieert

blijkbaar. Van Griekens eerste filmpje werd op één dag meer dan 247.000 keer bekeken. De meest bekeken post van Rousseau haalt 7.333 views. “Maar Van Grieken zal zijn trollenleg­er wel hebben ingezet”, verdedigt Rousseau zich.

“Het is heel gemakkelij­k om het verbod van TikTok op politieke advertenti­es te omzeilen”, waarschuwt professor De Marez. “Achter de post van Van Grieken zit waarschijn­lijk op een of andere manier wel een geldmachin­e.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Tom Van Grieken op TikTok: meteen 247.000 views. “Daar zal wel een geldmachin­e achter zitten”, zegt prof Lieven De Marez.
FOTO GETTY IMAGES Tom Van Grieken op TikTok: meteen 247.000 views. “Daar zal wel een geldmachin­e achter zitten”, zegt prof Lieven De Marez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium