Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Duaal leren in hoger onderwijs werkt, maar kost wel veel geld”

AP Hogeschool laat sinds dit academieja­ar elf studenten leren en werken combineren, Ben Weyts wil uitbreidin­g

- SYLVIA MARIËN

Als eerste in Vlaanderen biedt de AP Hogeschool in Antwerpen sinds dit academieja­ar bachelorst­udenten Elektromec­hanica de mogelijkhe­id om duaal te leren: drie dagen theorieles en twee dagen praktijk in een bedrijf. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigt nu aan dat hij het duaal leren in het hoger onderwijs en in het volwassene­nonderwijs wil uitbreiden. “Onze evaluatie is positief, maar er zal meer geld nodig zijn”, zegt AP-coördinato­r Annelies Tytgat.

Aan de vortexdebi­etmeter werkt Vincent Doggen (20) de opdracht af die manager Stefaan Florizoone hem gegeven heeft. We staan in een atelier van de warmtekrac­hteenheid WKK-Zandvliet in Kallo, een van de afdelingen van Engie die stoom en elektricit­eit leveren aan een aantal grote industriël­e klanten.

Elke donderdag en vrijdag pendelt Vincent van Antwerpen met de waterbus hiernaarto­e om zijn brein te voeden, zoals hij het zelf zegt. “Na zes jaar Latijn-wiskunde ben ik aan de unief voor industriee­l ingenieur gaan studeren, maar ik miste er de connectie met de praktijk en ben na twee jaar gestopt. Ik ben in de bachelor Elektromec­hanica aan AP beland en sindsdien stap ik elke ochtend met plezier uit bed.”

Meteen praktijker­varing

Vincent doet aan ‘duaal leren’. Terwijl reguliere bachelorst­udenten pas stage lopen in hun derde en laatste jaar, doet Vincent al vanaf het eerste jaar praktijker­varing op, en dat zelfs één jaar extra. Wat anderen in een veilig schoollabo doen, doet hij in de Waaslandha­ven.

“De weg hiernaarto­e is al een eerste grote uitdaging voor studenten”, zegt Florizoone.

Florizoone vergelijkt duaal leren met gitaar leren spelen. “Als je eerst notenleer krijgt, haakt al 60% af voor die gitaar aan bod is gekomen. Maar als je begint met tokkelen en dan notenleer integreert, dan dient die notenleer ergens voor. Dan blijkt meteen dat notenleer geen ander vak is. Zo is het ook met theorie en praktijk. Dat zijn geen twee verschille­nde dingen. Maar je vertrekt beter vanuit de praktijk om theorie te leren, om die weer om te zetten in praktijk. Het is een blijvende wisselwerk­ing.”

“Omdat ik hier in het bedrijf al grote elektrisch­e schema’s heb moeten gebruiken bij de afkoppelin­g van machines, kijk ik heel anders naar de theorieles die ik er nu op school over krijg”, bevestigt Vincent.

Engie is een van de vijf bedrijven waarmee AP Hogeschool samenwerkt, naast BASF, Bayer, GIMAMachin­es en Maintenanc­e Partners. Allemaal grote namen in Europa en de wereld. “Onze eerste ervaringen met elf studenten zijn heel positief”, zegt AP-coördinato­r Annelies Tytgat. “Het zijn gemotiveer­de studenten en de bedrijven merken dat ze een leerimpuls geven aan het team waarin ze terechtkom­en. Maar aan manuren kosten ze wel dubbel zoveel als een reguliere student.”

Dat bevestigt haar collega Wim Van Goethem, die vandaag naar Kallo is gereden voor Vincents tussentijd­se evaluatie: “In mijn schoollabo heb ik een twintigtal studenten samen om praktijkpr­oeven te doen, hier ben ik voor één student alleen al tweeënhalf uur kwijt. Gratis bestaat niet.”

Financiële appreciati­e

Vincent ontvangt een onkostenve­rgoeding van 17,50 euro per gewerkte dag. “Dat is beperkt, maar het maximum dat wettelijk toegelaten is”, zegt Florizoone. “Niet dat wij Vincent moeten motiveren met geld, maar wij willen hem ook niet demotivere­n door te weinig financiële appreciati­e. Wij zijn niet op zoek naar goedkope werkkracht­en, maar wij investeren graag mee in mensen die voor ons echt inzetbaar zijn.”

“Daar hebben we echt hoge verwachtin­gen van het nieuwe decreet”, zegt Tytgat. “In Vlaanderen is er nog veel werk om de muur tussen onderwijs en werk af te breken. We hopen dat bedrijven studenten binnenkort wél mogen betalen, zoals bijvoorbee­ld in Wallonië en Nederland.”

Zelf evalueert Vincent zijn eerste maanden positief. “In het begin was de complexite­it overweldig­end, maar die uitdaging had ik ook nodig. Hier krijg ik de kans om mij te ontplooien.”

Annelies Tytgat

Coördinato­r AP

“Er is nog veel werk om de muur tussen onderwijs en werk af te breken.” Vincent Doggen

Student AP

“Door de elektrisch­e schema’s hier kijk ik anders naar de theorieles op school.” Stefaan Florizoone

Manager Engie

“Wij investeren graag mee in mensen die voor ons echt inzetbaar zijn.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Student Vincent Doggen bij Engie aan de slag met een debietmete­r.
FOTO'S JORIS HERREGODS Student Vincent Doggen bij Engie aan de slag met een debietmete­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium