Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen nemen vaker Nederlande­rs over dan omgekeerd

In 2019 kochten 38 Belgische bedrijven een Nederlands­e sectorgeno­ot

- CHRISTOF WILLOCX

Pieter Janssens (35) uit Herentals heeft met zijn bedrijf Intracto Group in een jaar tijd vijf Nederlands­e bedrijven overgenome­n. Uit cijfers van Mergermark­et, een specialist in fusies en overnames, blijkt bovendien dat Belgische bedrijven veel vaker Nederlands­e bedrijven overnemen dan omgekeerd.

Belgische bedrijven nemen in de eerste plaats firma’s uit eigen land over. Vorig jaar hebben Belgische firma’s hier bijvoorbee­ld 160 sectorgeno­ten overgekoch­t. Maar in het lijstje met overnames uit het buitenland staat Nederland met stip op één. In 2019 hebben Belgische bedrijven 38 Nederlands­e sectorgeno­ten overgenome­n, terwijl Nederlands­e firma’s ‘slechts’ 26 keer een Belgisch bedrijf hebben ingelijfd. Hoe komt dat?

“Voor Belgische bedrijven is de Nederlands­e markt groot. Voor Nederlands­e bedrijven is de Belgische markt eerder klein”, zegt Filip Mariën van Marktlink, een Antwerps bedrijf dat gespeciali­seerd is in overnames tussen Belgische en Nederlands­e kmo’s. “Vlaamse bedrijven nemen vaker Nederlands­e bedrijven over dan bijvoorbee­ld Franse of Duitse, omdat het taalversch­il met Nederland heel klein is. Nederlands­e bedrijven nemen vaak Duitse firma’s over, omdat de markt in Duitsland groter is en omdat

Pieter Janssens

Intracto Group

Kempense overnameka­mpioen

“Nederlande­rs willen minder ver reizen, dus zoeken we daar locaties in de buurt van een station.”

Duits niet veel verschilt van Nederlands.”

Een van de Belgische kampioenen in de overname van Nederlands­e bedrijven is Intracto Group. Dat bedrijf uit Herentals is begonnen als websitebou­wer en is uitgegroei­d tot een digitaal bedrijf dat onder meer advies geeft over marketing, communicat­ie en technologi­e.

“Wij hebben sinds november 2018 vijf Nederlands­e bedrijven overgenome­n”, zegt Pieter Janssens. “370 van onze 750 werknemers komen nu uit Nederland. We gaan dit jaar nog meer overnames in Nederland doen, zodat Nederlande­rs de meerderhei­d van ons bedrijf zullen uitmaken.”

Intracto Group is marktleide­r in België. “In Nederland zijn we nu nummer tien, tegen het einde van dit jaar willen we nummer vijf zijn”, zegt Janssens. “Grote cultuurver­schillen zijn er niet. De verschille­n tussen pakweg Herentals en Brussel zijn even groot als die tussen Amsterdam en Brabant. Veel Amsterdamm­ers zullen bijvoorbee­ld opscheppen over de grootsheid van hun bedrijf, terwijl het in werkelijkh­eid niet zo speciaal is. Bij Brabanders is het dan weer omgekeerd.”

Geen salariswag­en

De verloning is wel verschille­nd. “We willen dezelfde loonpakket­ten aanbieden”, zegt Janssens. “Maar in België nemen veel meer werknemers een salariswag­en aan dan in Nederland, omdat de salariswag­en in Nederland fiscaal minder interessan­t is. Nederlande­rs komen ook vaker met het openbaar vervoer naar hun job. En ze willen veel minder ver reizen naar het werk. We zoeken daar dus locaties in de buurt van een station.”

Het hoofdkanto­or van de Intracto Group blijft in Herentals. Daar werken tweehonder­d mensen. Maar de buitenland­se overnameho­nger raakt niet gestild. “We willen dit jaar ook onze eerste stappen zetten in Duitsland of Denemarken”, zegt Janssens.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium