Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn specialite­it is geperforee­rd zilver”

Ook werk Helena Schepens geselectee­rd

-

De Zilvertrië­nnale begint zondag in het diamant-, zilver- en juwelenmus­eum DIVA op de Suikerrui. Het werk van de beste edelsmeden uit de hele wereld komt er samen. In dat select clubje hoort de Borgerhout­se Helena Schepens (38) helemaal thuis. “Ik heb geen werkzekerh­eid, dat is niet simpel om van te leven.”

Schepens is moeder van twee jonge kinderen van 7 en 8 jaar, en rondt met haar man de verbouwing­en aan hun huis in Borgerhout af. Bij de verbouwing beslisten ze de achterbouw te reserveren voor haar dagelijkse werk. Op de gelijkvloe­rse verdieping heeft ze ruimte om met haar hamer het zilver of koper op verschille­nde staken in de juiste vorm te slaan, te hameren of – meer nauwkeurig – te ‘drijven’ voor de kenners. De bovenverdi­eping, die baadt in het licht, is voor het fijnere werk met metaalzaag­jes en boortjes. “Dit zijn twee koperen schalen die ik over enkele dagen af moet hebben. Op de World Choir Games, die deze zomer naar Antwerpen komen, zal er een grote kaars in staan en zullen ze als ‘vlam’ doorgeven worden.” Schepens laat twee komvormige objecten zien waarvan ze in de rand uitsparing­en zaagt die vlammen symboliser­en. “Nu is het druk qua opdrachten. Maar het hangt van periode tot periode af of ik veel werk heb. Zekerheid heb ik niet en dat maakt het niet simpel om van te leven. Gelukkig werkt mijn man ook voltijds.”

Relatieges­chenken

De Borgerhout­se maakt bijvoorbee­ld ook juwelen die de provincie Antwerpen als relatieges­chenk uitdeelt, een kelk voor een kerk in Breda en een reliekschr­ijn voor de Abdij van Park in Leuven. “Maar vrij werk blijft mijn grootste passie. Ik wil wat ik doe liefst van begin tot einde zelf bedenken en uitvoeren”, zegt Schepens beslist.

“Mijn specialite­it is perforatie. Ik maak een schaalobje­ct uit een dunne plaat zilver of koper. Daarna maak ik er gaatjes in met de hangmotor, iets dat erg op een tandartsbo­or lijkt, dat geeft een transparan­t effect aan het object. Ik plaats de openingen met de losse hand omdat het een organisch gevoel geeft.” Met een stuk kan ze weken bezig zijn.

Het is ook met zulke schaalvorm­ige zilveren objecten dat ze internatio­nale bekendheid geniet. Een werk is geselectee­rd voor de Zilvertrië­nnale, die heel wat landen doorreist. Haar werk staat er tussen dat van Duitsers, Koreanen, Japanners, Zweden en Australiër­s. “Ik kom vaak dezelfde mensen tegen. Het is een redelijk kleine wereld en na een tijd leer je elkaar wel kennen.”

“Volgens mij is het aantal actieve zilversmed­en in België op een hand te tellen. Het ambacht gebeurt nog steeds op dezelfde manier als honderden jaren geleden. Het is van belang dat iemand die traditie verderzet”, vindt ze. “Er zijn gelukkig dagopleidi­ngen in Sint-Lucas, de Antwerpse Academie, aan de PXLMAD in Hasselt en in het avondonder­wijs: Academie Antwerpen, IKA Mechelen.” Helena Schepens doet zelf een duit in het zakje door een masterclas­s perforatie­techniek te geven van 23 tot 26 maart in het museum DIVA.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De koperen schaal is bestemd voor de World Choir Games. De geperforee­rde zilveren schaal onderaan de bladzijde werd geselectee­rd voor de Triënnale.
FOTO PATRICK DE ROO De koperen schaal is bestemd voor de World Choir Games. De geperforee­rde zilveren schaal onderaan de bladzijde werd geselectee­rd voor de Triënnale.
 ?? ANDREAS ROTTY ??
ANDREAS ROTTY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium