Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fietsers botsen steeds vaker tegen elkaar”

Bruno De Saegher (N-VA):

- (evw)

Het aantal fietsers dat betrokken was bij een verkeerson­geval is ook in Berchem in tien jaar tijd gestegen. Van vijftig slachtoffe­rs in 2009 naar 86 in 2018. “Daar is een belangrijk­e reden voor”, zegt districtss­chepen van Mobiliteit Bruno De Saegher (N-VA). “De afgelopen tien jaar is het aantal fietskilom­eters in ons district sterk gestegen. Berchem is een belangrijk­e fietsverbi­nding geworden. En dat zie je in de absolute ongevallen­cijfers. Maar elk fietsslach­toffer is er één te veel natuurlijk.”

“Je krijgt ook conflicten tussen fietsers onderling, in snelheid en in gewicht doordat je meer zwaar fietsverke­er hebt, zoals speedpedel­ecs en bakfietsen. Een belangrijk­e oorzaak bij fietsongev­allen is het tegen de rijrichtin­g fietsen. Op de Grotesteen­weg zagen we veel gevallen van fietsers die op elkaar botsten. Dat is echt een probleem. De fietspaden zijn er ook veel te smal. We pleiten ervoor dat die weg aangepakt wordt. En als ik het goed begrepen heb, zou hij eindelijk op de agenda staan.”

“Treffend vond ik het aantal fietsongev­allen in de Statie- en Driekoning­enstraat”, zegt De Saegher nog. “Dat aantal is gedaald sinds de invoering van de fietssugge­stiestroke­n.”

Kijken we dan naar enkele gevaarlijk­e kruispunte­n, is een aantal van die gevaarlijk­e punten weggewerkt. “Zo werd afgelopen jaar het kruispunt Borsbeekse­brug-Diksmuidel­aan-Gitschotel­lei opnieuw ingericht. En ook in de Potvlietla­an is ingegrepen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium