Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Malinwa kan tegen Anderlecht weer rekenen op ‘patron’ Joachim Van Damme:

“Denk nu niet dat ik hier de baas ben”

- DIEDERIK GEYPEN

Wil KV Mechelen in de running blijven voor Play-off 1, dan is winnen tegen Anderlecht eigenlijk een must. Gelukkig kan Malinwa morgen opnieuw op Joachim Van Damme (28) rekenen. De patron van de ploeg kon in januari naar Standard, maar in Mechelen hielden ze het been tot twee keer toe stijf. “Of ik zelf nee had kunnen zeggen tegen Standard? Gemakkelij­k.”

De ribbreuk behoort definitief tot het verleden. Ook van zijn schorsing na vijf gele kaarten is Van Damme verlost. KV kan dus weer op zijn kopman teren. De statistiek­en spreken boekdelen. Mét Van Damme in de ploeg pakte Malinwa 29 op 51 (ofwel 57 procent van de punten). Zónder hem amper 5 op 24 (ofwel 21 procent). De Waaslander is onmisbaar voor geel en rood. “Goh, ik vind het moeilijk om zoiets over mezelf te zeggen. Als voetballer heb je de statistiek­en liever voor dan tegen, maar het blijven cijfers. Iedereen is

vervangbaa­r.”

Toch beschik jij over een uniek profiel. “Ik denk dat Jordi (Vanlerberg­he, red.)

mijn profiel benadert. Ik ben wat groter, hij is iets sneller. Iedereen heeft zijn plus- en minpunten. Aster Vranckx leunt dan weer meer aan bij Rob Schoofs. Ik denk dat de twee posities perfect dubbel bezet zijn.”

Meer dan wie ook ben jij de aanjager van de ploeg.

“Je hebt dat of je hebt dat niet. Die eigenschap is moeilijk te trainen. Doorheen de jaren ben ik die rol meer op mij gaan pakken. Maar het is niet zo dat ik de baas ben, hoor. Met Arjan (Swinkels, red.) en Onur

(Kaya, red.) zitten er wel meer leiders in de groep.”

“Da’s een moeilijke vraag.” Het had wel gekund. Speelde je zonder die ribblessur­e nu bij Standard?

“Er was interesse, daar heeft het Mechelse bestuur mij ook over aangesprok­en. Maar er moest natuurlijk over prijzen gepraat worden. Naar wat ik vernomen heb, heeft de club tot twee keer toe een bod geweigerd. Tot een persoonlij­k gesprek met Standard is het nooit gekomen. Of mijn blessure de interesse heeft afgeremd? Dat kan. Was ik er dan op ingegaan? Dat weet ik niet. Ik heb hier nog een contract tot 2023. Ik zal niet als een wilde op tafel kloppen en zeggen dat ik weg wil.”

Kan je ‘neen’ zeggen tegen Standard?

“Gemakkelij­k. Oké, het is misschien een unieke kans, gezien mijn leeftijd (Van Damme wordt in

juli 29, red.), maar het blijft sowieso een beetje dubbel. Wil ik wel verhuizen? Wat denkt de familie ervan? En wat als ik ginds niet speel? Bij Mechelen zit ik goed. De club groeit, ik krijg veel vertrouwen, iedereen kent me hier, er komt wekelijks 16.000 man kijken. Da’s niet slecht, hé.”

En zeggen dat je dik twee jaar geleden nog profvoetba­ller af was.

“Da’s ook waar. (lacht) Het kan snel gaan. De titel in 1B, de beker, interesse van een topclub… Allemaal mooi, maar ik houd de voetjes op de grond. Als ik te hebberig word, loopt het gegarandee­rd mis.”

Had je dit nog durven denken na jouw dopingscho­rsing?

“Dat ik ooit weer zou sjotten? Dat wel. Maar van alles wat ik nu bereikt heb met KV Mechelen had ik nooit durven dromen. Ik ben op het ideale moment in de perfecte groep beland. Zie ons meedraaien in de strijd om Play-off 1. Had niemand verwacht.”

In 2020 wil het vooralsnog niet lukken. Hoe gaat de groep met deze ongewone situatie om?

“Die nul op twaalf is natuurlijk klote, maar we hebben in anderhalf jaar tijd al andere stoten meegemaakt. We hoeven dit niet te dramatiser­en. In drie van de vier matchen verdienden we meer. Onze ervaring helpt ons om dit te kaderen.”

En dat lukt?

“Ik probeer dat toch te doen. Wanneer we winnen, kan ik wel eens meegaan in het enthousias­me. (lacht) Maar in een mindere periode kijk ik nuchter naar het spelletje. Dan voel ik vooral de drang om ons te herpakken.”

Alsnog naast de top zes grijpen zou toch een teleurstel­ling zijn na een knap seizoen?

“Hoe langer je meedraait, hoe meer je ernaar hunkert. Ook omdat de kwaliteit voor Play-off 1 er is. Of de partij tegen Anderlecht die van de laatste kans is? Dat zeggen we al een paar weken. Zolang je zelf niet wint, kijk je automatisc­h naar de resultaten van de concurrent­en. Laten we beginnen met zelf weer punten te pakken.”

Wordt Malinwa jouw laatste club? (Lacht) “Het mag, maar het kan ook anders uitdraaien. Je weet dat nooit, hé. Als Mechelen morgen zegt ‘we hebben jou niet meer nodig’, dan moet ik wel elders naartoe. Het komt van twee kanten.” Zien we jou later uitbollen in het Beverse?

“Met absolute zekerheid. Ooit ga ik opnieuw met mijn vrienden van vroeger in de zaal voetballen. En als het kán, ook op het veld. Dicht bij huis, voor de ‘centjes’. Lachen en zeveren, maar toch nog met een doel spelen.”

Zo kan je wel doorgaan tot je veertigste.

“Ik weet niet of mijn lichaam dat zal toestaan. (lacht) Het zal ervan afhangen hoe goed ik me dan nog ga soigneren.”

Je verzorgt je toch als nooit tevoren?

“De ene keer al wat meer dan de andere. Ik verzorg me beter dan vroeger, maar ik zal altijd mezelf blijven. Ik moet ook kunnen blijven wie ik ben. Anders verlies ik mijn waarde.”

Aan kwaliteit heb je alleszins nog niet ingeboet. Mag Standard in de zomer nog eens aankloppen? “Het plaatje zal volledig moeten kloppen vooraleer ik hier ooit een stap buiten zet.” (knipoogt)

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium