Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat zou ik straks graag zélf op dat veld willen staan”

Coach Hernan Losada en Beerschot staan voor bepalende wedstrijd in knotsgekke tweede periode

-

Met nog drie speeldagen te gaan is Beerschot OH Leuven een sleutelmat­ch in de strijd om de tweede periodetit­el. Beerschotc­oach Hernan Losada kiest voor de rol van underdog tegen de kapitaalkr­achtigere concurrent uit Leuven. “Maar het budget zegt niet álles. We gaan er alles aan doen om de fans een delirium te bezorgen.”

Een zichtbaar ontspannen Hernan Losada (37) nam ruim de tijd om vooruit te blikken op de topper van vanavond. “Ik voel de spanning wel, hoor. Maar ik geniet daarvan. Dit zijn de wedstrijde­n waar we het voor doen. Het is zo’n wedstrijd waarin ik graag zelf op het veld zou gestaan hebben. Het wordt hoe dan ook een beslissend­e match.”

De Kielse T1 heeft vertrouwen in een goede afloop. “Sinds vorige maand hangt er een ander gevoel in de kleedkamer. Na de discutabel­e nederlaag op Virton en die twee gelijke spelen op eigen veld, waarin we twee keer een 1-0-voorsprong uit handen gaven, hebben we de koppen bij elkaar gestoken. We moesten stoppen met onszelf onnodig veel druk op te leggen. We moesten weer leren genieten van het spelletje. Als we er allemaal in élke wedstrijd de volle 100 procent voor gaan en er alles aan doen om te winnen, dan zien we wel waar het schip strandt. Niet te veel rekenen op anderen, niet te veel nadenken. Wij hebben

niets te verliezen en alles te winnen. Beerschot is een gezonde en ambitieuze club die al voor het zevende jaar op rij meedoet voor de prijzen. Vier promoties, twee finales. Dat is niet mis, hé. En we zullen er alles aan doen om ook dit jaar weer die finale te spelen.”

Mentale aspect

Losada nam begin oktober de fakkel over van de ontslagen Stijn Vreven. De voormalige assistent-trainer is naar eigen zeggen gegroeid in zijn rol als hoofdtrain­er. “In het begin kwam er veel op me af. Ik had dat misschien toch wat onderschat. Ik ben na verloop van tijd een beetje rustiger geworden. Of ik het intussen allemaal wat beter kan relativere­n? Ik doe mijn best. Als coach vind ik het mentale aspect enorm belangrijk. De manier waarop een coach reageert na een minder resultaat heeft een impact op de spelersgro­ep. Natuurlijk helpt het als de dag nadien de andere resultaten allemaal wat meezitten. (lacht) Zo kan ik net iets gemakkelij­ker de moed erin houden. Maar ik geloof heel erg in positieve coaching. Een trainer moet positieve energie uitstralen. En samen met zijn spelers risico’s durven nemen. Als dat één keer niet lukt? Oké dan. Lukt het een tweede keer niet? Jammer. Maar dat mag nooit een excuus zijn om het niet een derde keer te proberen. Zullen we in zak en as zitten als we dit jaar niet promoveren? Ja. Maar dan proberen we het volgend jaar gewoon opnieuw. Wat kunnen we anders doen? Opgeven en voor altijd in 1B

blijven? Dat is voor mij geen optie.”

OHL favoriet Als Losada de balans opmaakt

van de resultaten, de versterkin­gen tijdens de wintermerc­ato en de teneur op de eigen clubwebsit­es, is het voor hem zo klaar als een klontje: OH Leuven is de grote favoriet. “Het lijkt wel alsof zij móéten promoveren. Leuven heeft een betere infrastruc­tuur, uitgebreid­ere faciliteit­en, een groter budget, een hogere loonmassa én het heeft al een periodetit­el op zak. Uiteraard zet ik OHL dan op nummer één in onze reeks. Maar daar hoef je straks op het veld niets van te merken. Het budget zegt niet alles. Van hun vier nieuwkomer­s zal wellicht alleen Jan Van den Bergh aan de aftrap verschijne­n.”

In de heenmatch kon Losada OHL-coach Vincent Euvrard verrassen met een nieuw systeem en een aparte tactiek. “Dat zal ons deze keer niet meer lukken. Zij weten hoe wij zullen spelen en ik weet hoe zij zullen spelen. Tactisch kunnen we mekaar niet meer verrassen. Wij zijn de underdog, maar dat zijn we eigenlijk al sinds de dag dat ik hier heb overgenome­n. De voorbije weken en maanden hebben we grote stappen voorwaarts gezet. Het scoringspr­obleem is er nog altijd, maar we creëren wel in elke wedstrijd voldoende kansen om te winnen. Dit seizoen hebben al veertien verschille­nde spelers voor ons gescoord, geen enkele ploeg doet beter. Daarnaast hebben we de beste verdedigin­g van de tweede periode, net als het beste doelsaldo. Fysiek staan we ijzersterk, iedereen is klaar om een volledige wedstrijd het beste van zichzelf te geven. En we hebben een nieuw systeem geïmplemen­teerd, waardoor we tijdens een wedstrijd makkelijk van formatie kunnen wisselen zonder dat de spelers daaronder lijden. Ik zie dus ook heel wat positieve elementen waar we ons aan kunnen optrekken.”

Game changers

Wat Beerschot dit seizoen enorm heeft gemist, is een

game changer. Een speler die met één flits het verschil kan maken. Een... Hernan Losada. “Vorig jaar had Marius Noubissi dat. Of Dante Vanzeir. Die konden in een gesloten wedstrijd het verschil maken

en een zege over de streep trekken. Dat missen we dit seizoen. Maar de andere ploegen missen dat ook, hoor. Iemand als Nikola Storm, die vorig seizoen ook in zijn eentje wedstrijde­n kon beslissen, zie je dit seizoen niet in 1B.”

Bij Beerschot zijn het vooral de aanvallers die het laten afweten. Dat beseft ook Losada. “Als Noubissi en Placca dit seizoen op niveau waren, dan stonden we misschien al zes punten voor op de rest. We doen er uiteraard wel alles aan om hen gemotiveer­d te houden. We trainen hard op hun afwerking en hun timing, op het juist inlopen op voorzetten vanop de flanken. Meer kunnen we niet doen. Of we al rekenen op Felipe Micael? Op training zien we dat hij veel talent heeft, zeker in de zone van de waarheid. Maar we moeten voorzichti­g zijn met die jongen. Ik had hem maandag graag aan het werk gezien in de beloftemat­ch, maar door de storm werd die afgelast.”

Twaalfde man

Naast het scoringspr­obleem zag Losada ook enkele sleutelspe­lers langdurig uitvallen. “Rubin Seigers, Ryan Sanusi en Jorn Vancamp. Ik hoop dat we Ryan snel kunnen recuperere­n. Ook de vormdip bij een speler als Alex Maes hadden we niet verwacht. Maar ook dat zijn geen excuses. Het is wat het is. We moeten samen naar oplossinge­n zoeken met de spelers die ter beschikkin­g zijn.”

De 37-jarige Argentijn werd in oktober aangesteld als trainer ad interim tot het einde van het seizoen. Hij is naar eigen zeggen nog niet bezig met wat er nadien zal volgen. Alles staat in het teken van die eventuele promotie. “We zullen er de komende weken alles aan doen om de fans een delirium te bezorgen. Onze twaalfde man kan in de resterende wedstrijde­n nog een grote rol spelen. Ons publiek kan enorm kritisch zijn, maar dat weet je als je bij Beerschot speelt. Daar moet je tegen kunnen. Want als je je truitje nat maakt, voor de ploeg wil knokken en wil strijden voor elke morzel grond, dan is het ook een heel dankbaar publiek. Vanavond zullen de supporters ongetwijfe­ld voor een extra positieve stimulans zorgen. Ik kijk er alvast naar uit.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium