Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het zou mooi zijn als ik de vijftien meter haal”

Bomenaar Björn De Decker (30) verdedigt in Gent Belgische hinkstapti­tel

- BART SPRUIJT

In Gent vindt zondag het BK indoor plaats. In het hinkstap-springen verdedigt Bjorn De Decker zijn titel. De Bomenaar wil voorbij de vijftien meter springen. In het verspringe­n maakt Mathias Broothaert­s een grote kans op de nationale titel. In het kogelstote­n kijkt iedereen naar Matthias Quintelier, die op het VK nog uitpakte met een megastoot van 18m22.

Zowel in het hink-stap-springen (PR van 15m27) als in het verspringe­n (PR van 7m54) behoort De Decker tot de Belgische top. Maar op het BK kiest hij voor het hinkstap. “Ik heb besloten om op het BK maar één proef te doen, omdat er niet zoveel tijd zit tussen het verspringe­n en het hink-stapspring­en”, zegt De Decker. “Het is niet evident om op korte tijd twee keer op te warmen en twee keer zes sprongen neer te zetten.”

Het zomerseizo­en primeert weliswaar voor de Bomenaar, maar het BK is wel zijn belangrijk­ste wedstrijd van het indoorseiz­oen. “Tot het PK begin januari heb ik vooral heel algemeen getraind. Na het PK ben ik dan enkele keren naar Gent getrokken voor wat specifieke­r werk in de zandbak. Indoor is natuurlijk niet hetzelfde als outdoor, maar op een BK wil je toch altijd sterk voor de dag komen. Het blijft een kampioensc­hap. Het zou mooi zijn als ik de vijftien meter haal. Vorig jaar sprong ik op het BK indoor mijn persoonlij­k record van 15m27. Als je rond die vijftien meter springt, dan doe je altijd mee voor de titel. Goud pakken is toch wel het doel. Ik weet dat er ook enkele sterke Walen deelnemen. Er is een atleet bij met een persoonlij­k record van in de 14m70. Dat zijn dus toch mannen om rekening mee te houden, maar ik hoop wel te winnen.”

Voor De Decker is de aanloop altijd de cruciale factor. “Soms heb ik in de winter moeite met de omzetting van de korte naar de lange aanloop. De korte aanloop zit zeker wel goed. Dat merk ik op training, maar springen met lange aanloop blijft een vraagteken. Het BK wordt wel sowieso mijn laatste indoorweds­trijd. Nadien neem ik wat relatieve rust, na de krokusvaka­ntie begin ik dan aan de voorbereid­ing op de zomer.”

Alles of niets voor Quintelier

In het verspringe­n behoort Mathias Broothaert­s op papier tot de titelkandi­daten. De Kontichena­ar zal er een zoveelste duel uitvechten met Corentin Campener. Broothaert­s staat ingeschrev­en met een naar zijn normen bescheiden 7m32. Campener heeft 7m55 achter zijn naam staan.

Matthias Quintelier is dan weer de te kloppen man in het kogelstote­n. Sinds de Wommelgemn­aar overschake­lde naar de draaitechn­iek, is het qua resultaat een beetje een loterij voor hem. Zowel zes nullen als een nieuwe superworp behoren tot de mogelijkhe­den.

 ?? FOTO BASP ?? Bjorn De Decker laat zondag op het BK indoor het verspringe­n voor wat is en focust voluit op het hink-stap-springen.
FOTO BASP Bjorn De Decker laat zondag op het BK indoor het verspringe­n voor wat is en focust voluit op het hink-stap-springen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium