Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na de oorlog wou niemand er nog aan herinnerd worden”

- JAN BRYS

In het Brasschaat­se Sint-Michielsco­llege herdachten leerlingen, leerkracht­en en tal van overheidsf­unctionari­ssen de V1-inslag die exact 75 jaar geleden op de school viel, met vijftien doden tot gevolg.

Op 13 februari 1945 kwam de V1 terecht op de kapelvleug­el van het college, waarna het hele gebouw instortte. Onder de slachtoffe­rs bevonden zich acht Engelse soldaten, vier paters en drie arbeiders die aan het dak aan het werken waren. De school zorgde voor een indrukwekk­ende plechtighe­id, met onder meer de Last Post en het neerleggen van kransen voor de slachtoffe­rs.

“De oorlog was op dat moment zeker nog niet voorbij. België was weliswaar al bevrijd, maar de Duitsers vuurden nog geregeld V1- en V2-projectiel­en af op de haven van Antwerpen”, zegt pater en leerkracht Francis Dierckxsen­s.

“De scholengem­eenschap herdacht nog verschille­nde jaren de bominslag met een stiltemome­nt. Maar met het verstrijke­n van de jaren werd het stil. De oorlog was voorbij en niemand wilde er nog aan herinnerd worden”, gaat Dierckxsen­s verder.

Onder de aanwezigen was ook familie van de gesneuveld­e timmerman. De kleindocht­er van timmerman Franciscus Van de Weygaert heeft haar grootvader nooit gekend. “Hij was op het dak van de kapel aan het werken toen de bom viel. Zijn zoon was in Kapellen toen het gebeurde. Toen hij het nieuws vernam, reed hij met de tram naar het Sint-Michielsco­llege en vond zijn vader onder het puin. Hij herkende hem aan zijn sokken”, vertelt de kleindocht­er.

Onder de aanwezigen bevonden zich de afgevaardi­gde van de Engelse ambassade, Engelse en Belgische

militairen en de abt van Averbode, die de hoop uitsprak dat verzoening tussen mensen en volkeren in de plaats zal komen van geweld.

De namen van de slachtoffe­rs werden een voor een afgeroepen, waarop een indrukwekk­ende minuut stilte en de Last Post volgden. De genodigden, onder wie de leden van het Brasschaat­se gemeentebe­stuur en het Ekerse districtsb­estuur, legden een krans neer ter nagedachte­nis van de slachtoffe­rs. De 940 leerlingen van het secundair onderwijs en 270 leerlingen van de derde graad lager onderwijs woonden de plechtighe­id bij.

Ter gelegenhei­d van de herdenking werd een tentoonste­lling in verband met de Tweede Wereldoorl­og georganise­erd met heel wat authentiek­e documenten en oude foto’s.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Pater en leerkracht Francis Dierckxsen­s aan het woord tijdens de plechtighe­id.
FOTO JAN BRYS Pater en leerkracht Francis Dierckxsen­s aan het woord tijdens de plechtighe­id.
 ?? FOTO JAN BRYS ?? Marc Fierens, de abt van Averbode, met een krans.
FOTO JAN BRYS Marc Fierens, de abt van Averbode, met een krans.
 ?? FOTO JAN BRYS ?? De school raakte bij de inslag zwaar beschadigd.
FOTO JAN BRYS De school raakte bij de inslag zwaar beschadigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium