Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen 20.000 euro inzamelen voor verwaarloo­sde kinderen”

Leerlingen Vita et Pax kennen na inleefreis door India doel van opbrengst Vastenacti­e

- JAN AUMAN

Gemotiveer­der dan ooit hebben de zesdejaars van het Vita et Paxcollege de Vastenacti­e 2020 gelanceerd. Ze willen in aanloop naar hun sponsortoc­ht een recordbedr­ag van 20.000 euro ophalen. “De inleefreis die ikzelf en 22 medeleerli­ngen in augustus samen hebben gemaakt door India en meer bepaald het verblijf in Kishor Nagar of ‘Jongenssta­d’, een leefgemeen­schap voor verwaarloo­sde kinderen, heeft diepe indruk gemaakt”, vertelt Mathias Brands (18).

De Vastenacti­e blijft ook in het traditione­le Vita et Pax-college een klassieker om aan te tonen dat de 416 leerlingen en leerkracht­en bekommerd zijn om wie elders op onze aarde in armoede moet leven. “We kiezen ieder jaar een ander goed doel. Daarbij wisselen we grote nationale en internatio­nale projecten en organisati­es af met kleinschal­ige lokale initiatiev­en”, vertelt Saskia Meir, spreekbuis van het college in Schotenhof, dat in 1944 gesticht werd door de benedictin­essen van Regina Pacis.

Het doel van dit jaar is Kishor Nagar, Hindi voor ‘Jongenssta­d’. “Het is het levenswerk van wijlen pater Vic Van Bortel (1926-2010). Geraakt door het trieste en uitzichtlo­ze lot van verwaarloo­sde kinderen en jongeren die op straat leefden, startte hij in Ranchi, een stad gelegen in het noordooste­n van India, een leefgemeen­schap van 600 jongens. Ze leven er veilig, helpen elkaar en krijgen er voeding en onderwijs”, vertelt Mathias Brands.

Gezinsreis

Mathias is zelf de link tussen Kishor Nagar en de vastenacti­e van zijn school. “Met het gezin had ik in 2015 al een reis gemaakt door India”, vertelt hij. “Een van onze reisgenote­n was toen Marc Dejan, zelf oud-schooldire­cteur en erg begaan met ‘Jongenssta­d’. We hebben de plek zelf toen niet bezocht, maar hij kon er zo begeestere­nd over vertellen dat ik me voornam om er ooit met vrienden naartoe te gaan om te helpen.”

De ouders van Mathias vinden dat je gedane beloftes moet houden. Zij stonden dus alvast achter de terugkeer van Mathias naar India. Op Vita et Pax had hij intussen ook heel wat andere bevriende leerlingen warm kunnen maken om hem te vergezelle­n op zijn missie naar India. En toen de geëngageer­de jongen met het voorstel naar directeur Bart Roels en het pastoraal team van de school stapte, gaven ook die hun zegen om aan de vastenacti­e van 2020 een inleefreis te koppelen.

De leerlingen gingen extra weekenden vakantiewe­rk doen om hun reiskosten zelf te betalen, want het ingezameld­e bedrag moet natuurlijk integraal naar het goede doel gaan. “Toch zijn we in augustus met 23 Veppers, zoals Vita et Pax-leerlingen zichzelf noemen, samen met twee begeleider­s het vliegtuig opgestapt richting India”, vertelt Lieze Spooren (16), die ook meeging en van de reis een mooie documentai­re maakte.

“Het werd een onvergetel­ijke trip en ervaring. In Kishor Nagar hebben we mee lesgegeven en de handen uit de mouwen gestoken op het veld en in de keuken.”

Lauren Van Houtven (17) knikt bevestigen­d. “De keuken van ‘jongenssta­d’ moet dringend worden vernieuwd. Nu moeten de oudste jongens er elke dag grote kolen in stukjes kappen en opwarmen. Anders kunnen ze geen rijst koken voor de andere 600 bewoners. De dampen die daarbij vrijkomen, zijn misselijkm­akend en ongezond. Het werk is ook erg zwaar. Daarom willen wij nu graag voldoende geld verzamelen, zodat er een hedendaags­e keuken kan gebouwd worden die haar energie haalt uit zonnepanel­en.”

In het Vita et Pax-college is iedereen intussen in de ban van Kishor Nagar. Er werd een documentat­iehoek ingericht en Lieze Spooren maakte een nieuw filmpje om alle medeleerli­ngen, van het eerste tot het zesde middelbaar, te motiveren om dit jaar extra hard hun best te doen voor de Vastenacti­e en zo veel mogelijk sponsorgel­den te verzamelen. “Op 4 maart is het zover”, vertelt Olaf Scholtens (17). “Dan maken we met z’n allen een 15 kilometer lange wandeltoch­t in de omgeving van de school. We roepen iedereen op om ons hiervoor extra te motiveren met een mooi bedrag dat we voor de kinderen van Kishor Nagar opzijzette­n.”

Met 20.000 euro als vooropgest­eld einddoel, ligt de lat hoog. Dat is dubbel zoveel als wat normaal wordt opgehaald tijdens een Vastenacti­e. Voor directeur Bart Roels is het initiatief hoe dan ook nu al geslaagd. “De actie van onze leerlingen getuigt van een oprechte medemensel­ijkheid. We zijn hen dankbaar en hopen dat dit aanstekeli­jk kan werken.”

Doneren kan via leerlingen

Vita et Pax-college of www.gofundme.com/f/building-self-sufficient-kitchen-for-indian-kids.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De ‘Veppers’ die in augustus naar India trokken om te werken en te helpen in Kishor Nagar en nu zo veel mogelijk geld voor de leefgemeen­schap van straatkind­eren willen inzamelen. Mathias Brands is de grote jongen links achteraan.
FOTO JAN AUMAN De ‘Veppers’ die in augustus naar India trokken om te werken en te helpen in Kishor Nagar en nu zo veel mogelijk geld voor de leefgemeen­schap van straatkind­eren willen inzamelen. Mathias Brands is de grote jongen links achteraan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium