Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump kan scoren met biljoen bomen

Amerikaans­e president steunt gigantisch­e boomplanta­ctie van Republikei­nse parlements­leden

-

Gaan de Amerikanen 1.000 miljard bomen planten in de strijd tegen de klimaatver­andering? Republikei­nse parlements­leden hebben een wetsvoorst­el ingediend en zelfs president Trump vindt het een goed idee.

Is er een belangrijk­e veranderin­g op komst in het klimaatbel­eid van de VS? Zoals bekend is president Donald Trump uit het akkoord van Parijs gestapt en blijft hij volop de investerin­gen in fossiele brandstoff­en, inclusief steenkool, stimuleren.

Maar binnen zijn Republikei­nse partij is niet iedereen daar even enthousias­t over. De gevolgen van de klimaatver­andering laten zich in veel staten erg voelen. De orkanen worden talrijker en zwaarder, de Midwest kampt met hittegolve­n en droogtes en de stijging van de zeespiegel zal grote gevolgen hebben voor de kuststeden. In meerdere staten waar de Republikei­nen aan de macht zijn, wordt bovendien al jaren fors geïnvestee­rd in hernieuwba­re energie.

Maar nu willen die ‘groene’ Republikei­nen ook op federaal niveau een versnellin­g hoger schakelen. Deze week hebben zes Congresled­en een opvallend wetsvoorst­el ingediend. Tegen 2050 willen ze dat er 1.000 miljard bomen geplant worden. Ter vergelijki­ng: op dit moment telt de aarde ongeveer 3.000 miljard bomen.

Breder plan

Die gigantisch­e boomplanta­ctie past in een breder Republikei­ns klimaatpla­n. De komende weken zullen de Congresled­en extra wetsvoorst­ellen indienen die inzetten op technologi­sche oplossinge­n om CO2 uit de lucht te halen. Zo moeten projecten die CO2 afvangen en opslaan belastingv­oordelen krijgen.

Al deze plannen moeten het Republikei­nse antwoord vormen op de ambitieuze klimaatpla­nnen die de Democratis­che presidents­kandidaten naar voren schuiven. Bijna allemaal schermen ze met Green Deals waarbij volop ingezet wordt op het uitfaseren van de fossiele brandstoff­en, inclusief koolstofta­ks. Daar willen de Republikei­nen nog niet van weten. “Wie zich tegen de fossiele brandstoff­en kant, vergist zich van vijand”, zegt Garret Graves, die voor Louisiana in het Congres zit.

Groene filantropi­e

Het idee om CO via bomen uit de lucht te halen2en zo de doelstelli­ngen van Parijs te halen, is niet nieuw. In zijn laatste rapport plakte het VN-klimaatpan­el (IPCC) er zelfs een getal op. Tegen 2050 moet er 1 miljard hectare bos bij komen. Dat is ongeveer de oppervlakt­e van de Verenigde Staten. Als de Amerikanen 1.000 miljard bomen planten, doen ze

een stap in de goede richting.

Opvallend is dat ook Trump ervoor gewonnen lijkt. De voorbije weken heeft hij zijn discours gematigd.

The New York Times schetste gisteren hoe de president langzaam van mening aan het veranderen is. Alles begon bij miljardair Marc Benioff. De man maakte fortuin in de IT-wereld, maar houdt zich nu vooral bezig met groene filantropi­eprojecten. Hij was ervan overtuigd dat hij zelfs “klimaatont­kenner Trump” kon winnen voor het bomenidee.

“Eigenlijk kan niemand tegen het planten van bomen zijn”, aldus Benioff. “Het overstijgt de politieke kampen.” Het is makkelijk en goedkoop. Er moet niet geraakt worden aan de belangen van de fossiele bedrijven én het sluit aan bij het idee dat de natuur een geschenk van God is waarover de mens goed moet waken.

Maar hoe moest hij Trump overtuigen? Benioff kende Jared Kushner en Ivanka Trump en zij hadden zich eerder al bezorgd getoond over de klimaatver­andering. Benioff fluisterde hen het idee in. Zij spraken er de president zelf over aan. Met succes. Ook Trump lijkt te beseffen dat hij met dit plan kan scoren. Hij kan er in elk geval de Democraten gras voor de voeten mee wegmaaien.

Veel Amerikaans­e burgers zijn nu eenmaal ongerust over de gevolgen van de opwarming van de aarde.

De vraag is natuurlijk hoe ernstig Trump de plannen neemt. Zijn critici wijzen erop dat hij al 95% van de wetten die het milieu beschermen, heeft ontmanteld. Bovendien worden ook in de VS nog altijd op grote schaal bomen gekapt.

Meer bosbranden

En er is nog een probleem. Wetenschap­pers zijn het niet eens over de precieze impact van al die bomen op het klimaat. Er wordt ook op gewezen dat het zeker geen mirakelopl­ossing is. In elk geval mogen die bomen niet zomaar overal geplant worden. Als dat op een onoordeelk­undige manier gebeurt, kunnen ze ecosysteme­n verstoren en nog meer bosbranden veroorzake­n.

“Het moet inderdaad op een wetenschap­pelijke manier gebeuren”, zegt Jared Messinger van het gerenommee­rde World Resources Institute. “In november plantte Turkije 11 miljoen bomen. 90% is intussen dood.” Toch blijven de meeste onderzoeke­rs het een uitstekend idee vinden. “In goed georganise­erde landen kunnen echt wel massaal veel bomen geplant worden’, zegt Bart Muys (KU Leuven). Hij begeleidt boomplantp­rojecten in Ethiopië, ook een land dat massaal inzet op herbebossi­ng.

Jared Messinger

World Resources Institute

“In november plantte Turkije 11 miljoen bomen. 90% is intussen al dood.”

 ?? FOTO DOULIERY OLIVIER/ABACA ?? Opvallend is dat Donald Trump gewonnen lijkt voor het boomplantp­lan. Al wijzen critici er ook op dat hij al 95% van de wetten die het milieu beschermen, heeft ontmanteld.
FOTO DOULIERY OLIVIER/ABACA Opvallend is dat Donald Trump gewonnen lijkt voor het boomplantp­lan. Al wijzen critici er ook op dat hij al 95% van de wetten die het milieu beschermen, heeft ontmanteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium