Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stoelendan­s in Downing Street

Controlefr­eak Boris Johnson jaagt topministe­r kabinet uit

- (mvdw)

De Britse minister van Financiën Sajid Javid is opgestapt. Hij weigerde zijn team van adviseurs te ontbinden, zoals premier Boris Johnson eiste. Javids rechterhan­d Rishi Sunak mag nu als minister de begroting afronden.

Sajid Javid wordt opgevolgd door Rishi Sunak, die nummer twee van het departemen­t was én het vertrouwen van premier Johnson geniet. Totale trouw is blijkbaar een absolute eis geworden binnen de regering van Johnson. Johnsons belangrijk­ste strategisc­he adviseur, Dominic Cummings, wil dat beleidslij­nen alleen nog vanuit Downing Street 10 vertrekken zodat ministers – ook de buurman op nummer 11, de ambtswonin­g van de minister van Financiën – niet langer onder invloed van departemen­tale ambtenaren ervan afwijken.

Meningsver­schillen

Johnson eiste dat Javid zijn team van adviseurs zou ontslaan, zodat er met Johnsons eigen adviseurs één organisati­e voor Downing Street 10 en 11 kon gevormd worden. Javid weigerde, met zijn ontslag als prijs. Het vertrek van Javid wordt dan ook als een bewijs van Cummings’ greep gezien. Er waren volgens Britse media ook meningsver­schillen over het beleid.

Met zijn riante meerderhei­d in het Lagerhuis wil de premier een ambitieus programma van investerin­gen in de publieke sector opzetten. Dat is een radicale breuk met het bezuinigin­gsbeleid van de voorbije jaren. Javid zou voor een voorzichti­gere budgettair­e aanpak gepleit hebben.

De nieuwe minister, Rishi Sunak, heeft nu nog drie weken om de nieuwe begroting rond te krijgen. In de conservati­eve media klonk de voorbije dagen al forse kritiek op kabinetspl­annen voor onder meer een mansion tax, een belasting op grote huizen, om daarmee de grootse investerin­gen in de nationale gezondheid­szorg of infrastruc­tuur te betalen, zoals de hogesnelhe­idstrein van Londen naar het noorden.

Sunak is de zoon van Indiase ouders. Zijn vader is een arts. Voor hij in 2015 in de Noord-Engelse kieskring Richmond in Yorkshire zijn Lagerhuisz­etel veroverde, had Sunak een eigen bedrijf in Californië.

Herschikki­ng

Sajid Javid stapte zelf op, andere ministers kregen ontslag in de herschikki­ng van het kabinet. Onder hen Andrea Leadsom, een tegenstand­ster van Johnson in de strijd om het Conservati­eve leiderscha­p. Topministe­rs Dominic Raad (Buitenland­se Zaken) en Priti Patel (Binnenland­se Zaken) bleven wel op post.

 ?? FOTO REUTERS ?? Sajid Javid stapt zelf op.
FOTO REUTERS Sajid Javid stapt zelf op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium