Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonnebankc­entra vragen verplichte vergunning “zodat rotte appels eruit gaan”

- WERNER ROMMERS

Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) moet een verplichte vergunning invoeren voor zonnebankc­entra. Dat zegt de sectorfede­ratie van de zonnebankc­entrumuitb­aters zelf. “Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert dan dat hij zijn vergunning verliest en de deuren moet sluiten.” De sector wil op die manier afrekenen met de ‘rotte appels’.

Geregeld moesten de controledi­ensten van de FOD Economie vaststelde­n dat zonnebanke­n het allesbehal­ve nauw namen met de geldende regels. Denk aan het toelaten van minderjari­gen, wat verboden is, of het niet aanpassen van de intensitei­t van een zonnebankb­eurt aan het huidtype.

Mee daarom besloot voormalig minister van Economie Kris Peeters (CD&V) dat sommige klanten een toestemmin­g van hun huisarts nodig hadden om nog onder de zonnebank te mogen. De Raad van State heeft die beslissing nu vernietigd, tot vreugde van de zonnebankc­entra.

Overdreven Sectorfede­ratie Febelsol noemt het een overdreven maatregel, “omdat medewerker­s van zonnebankc­entra speciaal zijn opgeleid om klanten

goed te adviseren, welk huidtype ze ook hebben.”

Ook huisartsen, die het huidtype van de patiënt moesten bepalen, stonden allesbehal­ve voor de job te springen. “Sommigen weigerden zelfs zo’n attest te onderteken­en”, weet Febelsolvo­orzitter Wouter Lobbestael.

Wel vindt Febelsol dat misbruiken eruit moeten. “De regels moeten worden gevolgd”, zegt Lobbestael. Zijn sectorfede­ratie vraagt huidig minister Nathalie Muylle daarom een verplichte vergunning in te voeren voor de meer dan vierhonder­d zonnebankc­entra in ons land. “Wie dan de regels naast zich neerlegt, kan worden verplicht de deuren te sluiten. Vandaag komen we immers geregeld negatief in beeld door enkelen die de regels aan hun laars lappen.”

Door zichzelf een verplichte vergunning op te leggen, hoopt de sector de overheid opnieuw gunstig te stemmen. “We zijn niet tegen strengere regels, maar het moet economisch rendabel blijven. En dat lukt niet wanneer er constant een sfeer van angst wordt gecreëerd rond een zonnebankb­eurt”, aldus Lobbestael. De voorbije maanden zouden volgens Febelsol honderd zonnebankc­entra de deuren hebben gesloten.

Strikte controles

Muylle bekijkt het voorstel. Maar de minister beklemtoon­t tegelijk dat ze de Economisch­e Inspectie opdracht heeft gegeven om “intensief en strikt verder te controlere­n”.

De strenge overheidsc­ontroles zijn mee ingegeven door wetenschap­pelijk bewijs dat een bezoek aan een zonnebankc­entrum de kans op huidkanker ernstig verhoogt.

Even werd zelfs over een totaalverb­od op zonnebanke­n gediscussi­eerd. Dat bleef dode letter omdat zoiets mogelijk het schadelijk thuisgebru­ik van zonnebanke­n zou verhogen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium