Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“KandidaatS­yriëstrijd­er” blijkt gewoon oplichter te zijn

-

Voor de correction­ele rechtbank van Mechelen is donderdag een 21-jarige Antwerpena­ar verschenen op verdenking van poging tot oplichting. Hij probeerde een jihadi-ronselaar via WhatsApp geld afhandig te maken voor een zogezegde afreis naar Syrië. Het parket vraagt twaalf maanden, waarvan de helft met uitstel.

Marwan A. kwam in het vizier van de speurders vanwege een zeer radicaal Facebookpr­ofiel. Hij werd grondig onderzocht op radicalise­ring, maar er bleek gelukkig niets van aan. Wel ontdekten de speurders een reeks WhatsApp-berichten van en naar een onbekende afzender over afreizen naar strijdgebi­ed. In april 2017 had de toen 18jarige het over “de missie, een vliegtuig naar Turkije en daarna verder naar Syrië”. De onbekende drong aan, en vroeg zich twee weken later af waarom Marwan zo stil bleef en nog geen aanslag in België had gepleegd.

De twee bleven sporadisch in contact en in juni vroeg de onbekende opnieuw waarom Marwan A. nog niet was afgereisd. Die zag zijn kans schoon om de onbekende geld af te troggelen en zei dat het kwam wegens geldgebrek. De onbekende beloofde hem geld te zullen bezorgen voor de afreis. Het laatste contact tussen de twee was op 1 juli 2017, maar daarop kon A. niet meer reageren, omdat hij op dat moment gearrestee­rd was na een diefstal met geweld en in bende. De overschrij­ving van het geld gebeurde dus niet, waardoor A. nu enkel terecht staat voor een poging tot oplichting.

“Men dacht te maken te hebben met terreur, maar het bleek gelukkig louter om oplichting te gaan”, zei de federale procureur. “Deze man zat twee maanden in voorhechte­nis en kreeg voor de diefstal met geweld een werkstraf van 140 uren. Ik vraag principiee­l een straf van twaalf maanden, waarvan de helft met uitstel, maar kan me wel vinden in een bijkomende werkstraf.”

Studies stopgezet

Advocaat Walter Damen, die Marwan A. verdedigde, vroeg een opslorping bij de vorige zaak. “Beide dossiers zijn verbonden, het ging twee keer om geldgewin. Hij was ontspoord, maar is nu terug op het goede pad. Er is momenteel geen werk meer aan deze jongen, hij heeft zich herpakt.”

Daar waren de rechters niet van overtuigd. “U bent in september met studies begonnen, maar hebt die in november stopgezet ‘omdat u nood had aan een pauze’”, zei rechter Jessica Bourlet. “Hoe zwaar kan je het als 21-jarige hebben?”

De man verklaarde dat zijn verblijf in isolatie sporen had nagelaten. “U wordt niet zomaar opgepakt meneer, wat u deed waren geen puberstrek­en, hoor! Als u geld wil verdienen, ga dan werken. U heeft verstand, gebruik het dan ook.”

De man kent zijn vonnis begin april.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium