Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toekomst van tramlijn 7 aan zijden draadje

Plannota Vervoerreg­io Antwerpen spreekt wel van verhoging capaciteit op tramlijn 15

- PATRICK VAN DE PERRE MARC DE SWERT

De kans is groot dat tramlijn 7, die het Antwerpse Eilandje met Mortsel verbindt, in 2022 wordt afgeschaft. De Vervoerreg­io Antwerpen, waarin behalve De Lijn ook 33 Antwerpse gemeenten zitten, heeft daarvoor een concreet plan klaar. Het stadsbestu­ur van Mortsel is alvast geen vragende partij voor de afschaffin­g van het traject en zegt druk te zullen uitoefenen om de tramlijn te behouden. Bij De lijn klinkt het dat er nog niets beslist is.

Er ligt een concreet plan op tafel om tramlijn 7, die het Eilandje met het centrum van Mortsel verbindt, in 2022 af te schaffen. Als compensati­e zou onder meer de capaciteit van tramlijn 15, die Linkeroeve­r met Mortsel verbindt, verhoogd worden. Dat staat in de plannota 2030 van de Vervoerreg­io Antwerpen.

Hoewel de toekomst van tramlijn 7 aan een zijden draadje hangt, is er nog geen definitiev­e beslissing genomen. Samen met het afschaffen, hertekenen en invoeren van een aantal buslijnen in het zuidoosten van Antwerpen is dit één van de plannen van de Vervoerreg­io Antwerpen.

Daarin zitten, behalve De Lijn, ook 33 Antwerpse gemeenten. De Vervoerreg­io moet de mobiliteit en de bereikbaar­heid in de regio verbeteren. Eerder werd al aangekondi­gd dat dit betekent dat een aantal bus- en tramlijnen grondig hertekend zal worden.

Als compensati­e voor het afschaffen van tramlijn 7 wil de Vervoerreg­io Antwerpen de capaciteit op tramlijn 15 verhogen. Tramstelle­n van 45 meter worden ingeruild voor nieuwere voertuigen van zestig meter lang. Dat neemt niet weg dat wie van Mortsel naar pakweg de Nationale Bank wil trammen, in dit scenario naar premetrost­ation Opera moet rijden om daar over te stappen.

“Druk uitoefenen”

“Er is nog niets beslist, maar laat het duidelijk zijn dat we het niet eens zijn met het verdwijnen van tramlijn 7. Als je vanuit Mortsel niet meer in het centrum van Antwerpen geraakt zonder over te moeten stappen, is dat geen goed idee. We gaan druk uitoefenen om deze populaire lijn te behouden, maar de uiteindeli­jke beslissing daarover zal op Vlaams niveau genomen worden”, zegt de Mortselse burgemeest­er Erik Broeckx (N-VA).

Ook de oppositie roert zich en begint een online petitie om de tramlijn te behouden. Groen, dat de plannen bekendmaak­te, vindt het voorstel “een verkeerde strategie”. “Openbaar vervoer zal in de komende jaren onder druk van meer autoverkee­r en dwingender­e eisen rond propere lucht, leefbaarhe­id en klimaat steeds belangrijk­er worden”, klinkt het.

Groen vindt bovendien dat de reservatie­strook op de Mechelsest­eenweg behouden moet blijven. Die is voorzien voor een eventuele verlenging van de tram naar Kontich via Mortsel. Ook die optie staat nu op de helling.

Volgens de vervoerreg­iomanager van De Lijn, Stefan Van den Abbeele, is het afschaffen van tramlijn 7 een optie. “Er is nog niets beslist. De Vervoerreg­io Antwerpen onderzoekt wat de beste manier is om bereikbaar­heid te garanderen in de hele regio. Dat betekent ook dat een aantal tram- en buslijnen in vraag gesteld wordt. Alle plannen worden met de betrokken gemeenten doorgespro­ken. Dat is in dit geval met de stad Mortsel gebeurd.”

De Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) wenste niet te reageren omdat er nog niks is beslist.

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? De toekomst van tramlijn 7 is onzeker. De Vervoerreg­io Antwerpen wil de verbinding tussen Mortsel en het Eilandje afschaffen.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O De toekomst van tramlijn 7 is onzeker. De Vervoerreg­io Antwerpen wil de verbinding tussen Mortsel en het Eilandje afschaffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium