Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsers nog maximum 25 km per uur

Aantal ongevallen op fietspaden stijgt opmerkelij­k: stad plant reeks ingrepen

- SACHA VAN WIELE

Het wordt almaar drukker op onze fietspaden. En dus ook gevaarlijk­er. Daarom plant de stad Antwerpen nieuwe ingrepen: de maximumsne­lheid gaat naar beneden tot 25 per uur, en fietspaden met een dubbele rijrichtin­g krijgen een stippellij­n in het midden.

Sinds 2016 stijgt het aantal ongevallen met fietsers op de Antwerpse fietspaden. Ook met letsel. Dat laatste is het gevolg van het drukke fietsverke­er, maar ook van de snelheid van elektrisch­e fietsen en vooral speedpedel­ecs. “We gaan in het midden van alle fietspaden met dubbele rijrichtin­g een stippellij­n schilderen”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Zo hopen we frontale botsingen te voorkomen. We beginnen in het najaar en het zal twee jaar duren voor deze klus is geklaard. Het budget bedraagt 190.000 euro.”

Zijn de fietspaden breed genoeg om zo’n tweerichti­ngsverkeer met stippellij­n in te voeren? “Waar er ruimte is, zullen we de tweerichti­ngsfietspa­den verbreden”, zegt Kennis. “In sommige gevallen stoppen we de dubbele rijrichtin­g, om ze te vervangen door twee fietspaden.”

Maximaal 25 per uur

Aan enkele fietspaden verschenen eind vorig jaar bordjes, een oproep aan fietsers, vooral dan de speedpedel­ecs, om niet sneller dan 30 kilometer per uur te rijden. Speedpedel­ecs halen namelijk vlotjes 45 per uur. Die bordjes zullen binnenkort verdwijnen en vervangen worden door borden met 25 kilometer per uur.

“Ook 30 kilometer per uur bleek nog te snel op de drukke fietspaden”, zegt Kennis. “Je moet al een zeer getrainde fietser zijn om 25 kilometer per uur te halen. Elektrisch­e fietsen kunnen sowieso niet sneller. Het is dus vooral gericht op de fietsers met een speedpedel­ec om hun snelheid te matigen. Iemand die met een Porsche rijdt, mag in het stadscentr­um ook geen 200 kilometer per uur rijden.”

Gewestwege­n

Om uniformite­it te krijgen in de verkeerssi­gnalisatie op de fietspaden, zal de stad ook de fietspaden op de gewestwege­n onder handen nemen. Het gaat onder meer over het schilderen van de opstelstro­ok aan een verkeersli­cht. “De signalisat­ie zal dan overal dezelfde zijn, zowel op de stedelijke fietspaden als op de gewestwege­n.”

Lees het volledige interview met Koen Kennis op bladzijde 28.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De borden met ‘30 per uur voor fietsers’ verschenen eind vorig jaar in het straatbeel­d. “Maar da’s nog te snel”, zegt Koen Kennis nu. De stad verlaagt de snelheid binnenkort naar 25 per uur.
FOTO VICTORIANO MORENO De borden met ‘30 per uur voor fietsers’ verschenen eind vorig jaar in het straatbeel­d. “Maar da’s nog te snel”, zegt Koen Kennis nu. De stad verlaagt de snelheid binnenkort naar 25 per uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium