Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Per dag gemiddeld 6 uur vertraging”

Spoorloper­s wogen zwaar op stiptheid treinverke­er in 2019

-

In België zijn er vorig jaar 705 meldingen gemaakt van spoorlopen, goed voor 128.820 minuten vertraging in het treinverke­er. Maar een lichte daling, ondanks alle inspanning­en van Infrabel. “Het is een mentalitei­tskwestie”, zegt woordvoerd­er Frédéric Petit.

In 2019 registreer­de spoorwegbe­heerder Infrabel 705 officiële meldingen van spoorlopen in België. Vlaanderen was vorig jaar goed voor 388 meldingen, waarvan 90 in de provincie Antwerpen. Daarbij viel één dodelijk slachtoffe­r en raakten drie mensen zwaargewon­d. Zowel het aantal meldingen als het aantal zit in een licht neerwaarts­e trend. In 2019 kwamen er 8% minder meldingen binnen dan het jaar voordien en 14% minder dan in recordjaar 2017. “Maar niet elk geval van spoorlopen wordt officieel gemeld. De cijfers liggen waarschijn­lijk nog hoger”, zegt Frédéric Petit. Spoorloper­s brengen niet alleen hun leven in gevaar, hun gedrag weegt ook zwaar op de stiptheid van het treinverke­er. Voor 2019 werden er 128.820 minuten vertraging geregistre­erd. “Omgerekend gaat het om gemiddeld zes uur vertraging per dag”, zegt Petit. “Elke keer een spoorloper wordt gesignalee­rd, moeten bestuurder­s in de omgeving hun in een naburig station houden. Je hebt dus telkens storingen met impact voor de reiziger.”

Celstraf

Nochtans staan er zware straffen op spoorlopen. Vorig jaar werd er door Securail en door de politie regelmatig gecontrole­erd op spoorlopen. “Gedurende een maand in het najaar werden meer dan 90 controleac­ties georganise­erd, waarbij 151 pv’s werden opgesteld”, weet Petit.

Wie tegen de lamp loopt, voelt dat meteen in zijn portemonne­e. Want spoorlopen wordt bestraft met boetes die schommelen tussen de 80 en de 2.000 euro. Spoorloper­s riskeren ook een celslachto­ffers straf van acht dagen tot vijf jaar. “Dat mensen blijven spoorlopen, is een mentalitei­tskwestie. Wij kunnen veel doen om het fenomeen tegen te gaan, maar mensen hebben soms lak aan regels”, zegt Petit. “Je merkt dat overal. Je hebt ook autobestuu­rders die het rood licht negeren.” En dan gaat het niet alleen om jongeren die stoer willen doen. “Spoorloper­s zijn mensen van alle leeftijden. Hun voornaamst­e motivatie is tijdswinst.”

Infrabel doet heel wat om die mentalitei­t te veranderen. Zo voert de spoorwegbe­heerder geregeld sensibilis­eringscamp­agnes. “Daarnaast investeren we ook in maatregele­n op het tertrein rein.” In 2019 plaatste Infrabel 4.280 meter nieuwe afsluiting­en rond de hotspots, waar vaak spoorloper­s worden gezien. Daarnaast kwamen er extra rubberen struikelma­tten, die spoorlopen moeten ontmoedige­n. Het bedrijf experiment­eert ook met een warmtecame­rasysteem dat een onderschei­d kan maken tussen mensen, dieren, treinen en voorwerpen, zodat valse alarmen worden uitgefilte­rd. “We investeren veel. En dus is het frustreren­d om te zien dat mensen dit blijven doen”, zucht Petit. “Gelukkig zijn de cijfers van 2019 bemoedigen­d. Maar die positieve beweging kan ook snel weer keren. We blijven ons dus inzetten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium