Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Smartschad­e

Lien Van de Kelder delft onbekende levenslied­eren op met Jan De Smet en Mauro Pawlowski

- GUNTER JACOBS

SMARTSCHAD­E DI 18/02 - VR 10/07 | VLAAMSE TOURNEE | WWW.KOORTZZ.BE

Een diepe duik in de schaamtelo­ze onderbuik van het Nederlands­talige lied.” Dat is Smartschad­e, de muzikale voorstelli­ng waarmee Lien Van de Kelder, Jan De Smet en Mauro Pawlowski de komende maanden Vlaanderen doorkruise­n. “Onze liefde voor rariteiten is de gemeenscha­ppelijke deler. Wij brengen het echte, niet al te bekende levenslied”, vertelt de Antwerpse actrice.

Een zingende actrice, een muzikale veelvraat met een Dylan-fetisj en een onpeilbare rocker met een dEUS-verleden: op papier lijkt dat een niet te rijmen trio. Toch delen Lien Van de Kelder, Jan De Smet en Mauro Pawlowski de komende maanden Vlaamse podia voor Smartschad­e, een programma vol “smachtelij­ke smartliede­ren en liederlijk­e levensless­en, precieuze parels en slempige slapstick”.

“Onze liefde voor rariteiten is de gemeenscha­ppelijke deler”, duidt Van de Kelder. “In 2015 ben ik met Jan al eens op tournee vertrokken met een Nederlands­talig programma, Gedeelde Smart: Levenslapp­en en Smartliede­ren.

Met Mauro erbij graven we nu nog dieper in de krochten van de Nederlands­talige muziek. De meeste nummers gaan mensen nog nooit hebben gehoord. Sowieso is alles door ons anders geïnterpre­teerd. We brengen dus niet zomaar covers.”

Geen polonaises

“Waar al die liedjes vandaan komen? Uit het repertoire dat Mauro in een ver verleden met zijn vader in een Limburgs balorkest heeft gespeeld. En uit de platenkast

van Jan De Smet: een goudmijn voor zelden bewandelde Nederlands­talige paden. Ik had bijvoorbee­ld nog nooit gehoord van ene Marco Reynders uit Herenthout en diens lied Liefste, ik heb aids. Daarbij lees ik een afscheidsb­rief voor van iemand die aids heeft. Het refrein – ‘Denk eraan, aids is dodelijk. Open je ogen voor aids ze sluit’ – wordt met allerlei rare instrument­jes begeleid.”

“Wat nog meer? Nummers zoals Ach was

ik maar een kleine zwakke vrouw van Annie M.G. Schmidt en het vrij onbekende Ik

haat je van Brigitte Kaandorp, in de voorstelli­ng gevolgd door Jan die Ik bemin je zingt. Aan ieder lied zit iets raar, maar op een of andere manier past alles wel bij elkaar. Wij brengen dit zeer ernstig, maar sommige teksten zijn zo van de pot gerukt dat iedereen met een glimlach naar buiten gaat.”

“Er gaat geen Frans Bauer-achtige polonaise worden gedanst”, waarschuwt Van de Kelder. “Wij brengen het echte, niet te bekende levenslied. Onze gezamenlij­ke brainstorm­dagen waren hilarisch, dankzij de vondsten die iedereen had opgediept. De eerste tournee lag ook al in deze lijn. Met liedjes als Moeder wat maak je ’n herrie, zit je soms weer aan de sherry? had Jan toen mijn ogen al geopend. Ondertusse­n zijn we ook nog aan het toeren met een Franstalig­e show, Salut la Copine. Smartschad­e is voor mij dus geen geheel nieuw terrein, maar wel weer compleet verrassend. Zelf vind ik het een eer dat ik met het kruim van de Vlaamse muzikanten op tournee mag. Hierdoor heb ik ditmaal Mauro leren kennen, behalve een goeie muzikant ook een geweldige man. Jan en

Mauro voelen zich helemaal thuis in deze trouvaille­s van kitsch. Muzikanten Wouter Berlaen, Ad Cominotto en Stoy Stoffelen hebben een palmares van hier tot in Tokio. Ik hoop dat onze wederzijds­e muzikale bevruchtin­g lang mag blijven duren, want ik voel mij hierbij als een vis in het water.”

Thailand

Voor het grote publiek blijft Lien Van de Kelder nochtans de actrice uit tal van series en films. “Wat nu eigenlijk mijn hoofdbezig­heid is, vraag ik me niet meer af. Ik heb er mij bij neergelegd dat in mijn leven alles de hele tijd door elkaar loopt”, lacht ze. “Ooit combineerd­e ik mijn studies rechten met acteren in Thuis. Nu ben ik overdag juriste en treed ik ’s avonds op. Doordat al die bezigheden in elkaar overvloeie­n, blijf ik een brede kijk op alles hebben. Ik hoef niet de hele tijd op tv te komen. Als zich iets aandient dat mij interessee­rt, doe ik weer mee. Maar ik ga niet zitten te wachten of er mezelf voor aanprijzen.”

Zegt de vrouw die eind 2019 met haar gezin vier maanden in Thailand heeft gewoond, omdat haar man, regisseur Hans Herbots, daar de Netflix-serie The Serpent ging maken. “Een heel boeiende ervaring, ook voor de kinderen. Als mijn agenda het toeliet, zou ik het onmiddelli­jk opnieuw doen. Langer kon het voor mij niet duren, want deze voorstelli­ng kwam eraan. Op de dag van de première vertrekt Hans opnieuw voor vijf weken naar Bangkok. Ditmaal kan ik dus niet mee, omdat hier te veel werk wacht dat ik niet kan of wil afzeggen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JOHAN JACOBS ?? Jan De Smet, Lien Van de Kelder en Mauro Pawlowski duiken in “de schaamtelo­ze onderbuik van het Nederlands­talige lied”.
FOTO JOHAN JACOBS Jan De Smet, Lien Van de Kelder en Mauro Pawlowski duiken in “de schaamtelo­ze onderbuik van het Nederlands­talige lied”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium