Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De muts van LZ7

- Greg Van Roosbroeck

Kegel de modetrends van 2020 maar in de Schelde. En laat de adviezen van Jani Kazaltzis overwaaien tot in Limburg, terug naar waar ze vandaan komen. Het item waarmee u deze dagen het grote applaus oogst, is een simpele muts van Didier Lamkel Zé, de even gekke als geniale en gevaarlijk­e flankspele­r van Royal Antwerp FC.

U moet zo’n ding eens dragen. Het exemplaar is zwart met daarop niets meer dan de afkorting LZ7, naar de naam en het rugnummer van Lamkel Zé, en naar de veel bekendere cijferlett­ercombinat­ie van Cristiano Ronaldo: CR7. Toch lijkt het alsof u de nieuwste creatie van Jean-Paul Gaultier op de kruin heeft staan, ook al is de bad boy van de mode-industrie begin dit jaar met pensioen gegaan.

Zo’n beetje iedereen heeft de muts onmiddelli­jk in de gaten. Op zo’n beetje elke mogelijke plaats ook. Op de Rijnkaai, ter hoogte van het Eilandje, stopten twee fietsers van een jaar of vijftien. De ene tegen de andere: “Hebt ge dat gezien, een muts van Lamkel Zé!” Alsof ze de Amerikaans­e zangeres Billie Eilish hadden gezien.

Bovendien heeft zo’n LZ7-muts effect op elk type werkmens. Van een assortimen­t brandweerm­annen in dienst tot een lid van het veiligheid­spersoneel op een evenement in de Waagnatie. “Hier, toch geen pots van de Lamkel Zé! Hij was weer in vorm afgelopen weekend, hé.” Of niet, afhankelij­k van de wedstrijd die de kameleonti­sche Kameroener afgehaspel­d had.

Zelfs fans van Beerschot doen mee. In een café in Borgerhout (en vertaald naar gekuist Nederlands): “Meneer, mag ik iets zeggen? Ik ben voor de club van de andere kant. Maar ik vind die Lamkel Zé ook een geweldige speler. Ook al doet hij soms onnozel.” Entente Anversoise door een lion indomptabl­e.

In de aanloop naar een wedstrijd krijgen de opmerkinge­n een meer tijdsgebon­den invalshoek. Zoals in een frituur op zaterdagav­ond, als Antwerp op zondagmidd­ag moet spelen. “Die is al klaar voor morgen, se.” Alsof u Lamkel Zé in hoogst eigen persoon bent. En hem willen ze niet storen de avond voor de match. Zelfs Antwerpmid­denvelder Steven Defour stond secondelan­g te staren toen hij de muts passeerde op het Eilandje, terwijl die dagelijks in de kleedkamer zit met de geestelijk­e vader ervan. LZ7, meer moet dat niet zijn. Mocht Jean-Paul Gaultier het weten, hij kwam meteen terug uit pensioen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium