Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Celstraffe­n voor invoer chemische producten voor aanmaak drugs

-

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag een criminele organisati­e veroordeel­d voor de invoer vanuit China van grote hoeveelhed­en chemische producten waarmee synthetisc­he drugs worden aangemaakt. De negen beklaagden kregen celstraffe­n tot acht jaar en boetes tot 30.000 euro.

De firma Asiatrade uit Antwerpen, waar Martinus K. zaakvoerde­r van was, had tussen oktober 2015 en december 2016 15 ton aan chemische producten laten overkomen vanuit China. De goederen kwamen ons land binnen via de haven van Antwerpen en de luchthaven­s van Zaventem en Bierset. De ingevoerde producten kenden veelal geen legale toepassing­en en werden vooral gebruikt voor het vervaardig­en van amfetamine­s, MDMA en mephedrone. Om dat te verhullen, hadden de Chinese leverancie­rs op de officiele documenten telkens een andere productnaa­m vermeld.

De goederen werden vanuit België vervolgens overgebrac­ht naar Nederland, waar de eigenlijke productie van de synthetisc­he drugs plaatsvond. Martinus K. verklaarde dat hij handelde in opdracht van Hans V.L en Bram V. Hij had van die laatste al 52.660 euro gekregen en had nog 10.000 euro te goed.

Tijdens een huiszoekin­g bij Martinus K. werd 56.340 euro cash aangetroff­en. Bij Hans V.L. werden chemische producten gevonden en bij Bram V. documenten over de aanmaak van synthetisc­he drugs. De rechtbank vond de feiten zeer ernstig. “Het clandestie­n produceren van drugs vormt een ernstige bedreiging voor de openbare veiligheid en de volksgezon­dheid. Dit gaat bovendien gepaard met een grote berg chemisch afval, wat gevaar oplevert voor mens, dier en natuur.”

De rechtbank veroordeel­de Hans V.L. en Bram V. tot acht jaar cel en verklaarde lastens ieder van hen een illegaal vermogensv­oordeel van 3 miljoen euro verbeurd. Martinus K. kreeg zes jaar. Lastens hem werd 56.720 euro verbeurd verklaard. De andere beklaagden kregen celstraffe­n van één tot vijf jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium