Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2019 was drukste jaar ooit voor brandweer

Warme zomer deed aantal buitenbran­den met achttien procent stijgen

- SAM REYNTJENS

Elke dag krijgt de Brandweer Zone Antwerpen 35 oproepen te verwerken. In 2019 rukte de zone in totaal 12.737 keer uit. Opvallend is dat door de warme zomer het aantal buitenbran­den met 18% steeg.

Van de 12.737 keer dat de Brandweer Zone Antwerpen in 2019 opgeroepen werd, kwam het 10.381 keer tot een effectieve interventi­e. “Bij ongeveer 18% van de oproepen was ter plaatse geen actie van de brandweer meer nodig”, zegt woordvoers­ter Jasmien O. Met de 35 oproepen per dag was 2019 wel het drukste jaar voor de Antwerpse brandweer, alleszins sinds de cijfers vanaf 2015 opgevolgd worden. “We hadden 23% meer oproepen dan in 2017”, zegt O.

De grootste hap (62%) uitrukken had te maken met technische interventi­es: mensen bevrijden uit liften of andere plekken waar iemand vast kan zitten, hulp bij verkeerson­gevallen, het verdelgen van wespennest­en of het afhandelen van storm- en waterschad­e. Dat laatste zorgde er ook voor dat maart de drukste maand was. “Die maand kregen we 2.109 oproepen”, vertelt Jasmien O. “Dat was deels te wijten aan een storm toen over Antwerpen en omgeving trok.”

Tijdens de warme zomermaand­en had de brandweer dan weer de handen vol met buitenbran­den. “We hadden 18% meer interventi­es voor buitenbran­den dan in 2018”, legt de woordvoers­ter uit. “Ook het aantal binnenbran­den nam toe, zij het minder spectacula­ir.”

Nog een sterke stijger was het aantal interventi­es rond gevaarlijk­e stoffen (+23%). Vooral in de nasleep van de gasexplosi­e op het Ridderveld in Wilrijk, waarbij drie huizen vernield werden en een bewoonster overleed. In de maand van dat drama verdubbeld­e het aantal oproepen van mensen die een gasgeur roken. “Een groot deel van de verklaring is hier waarschijn­lijk de verhoogde alertheid en bezorgdhei­d”, meent de brandweer.

In dezelfde sfeer kreeg de brandweer aanzienlij­k meer oproepen over geurhinder dan in 2018. “Bijna een verdubbeli­ng”, vertelt Jasmien O. “Van 75 meldingen in 2018 naar 137 in 2019.” Dat heeft volgens de brandweer niet te maken met het feit dat mensen via sociale media dingen melden waarvoor ze niet naar de noodcentra­le durven bellen. “In onze cijfers nemen we alleen de meldingen op die binnengeko­men zijn via de noodcentra­le 112 of de Blauwe Lijn van de politie”, legt O uit.

Grote afwezige in het cijferover­zicht van 2019 zijn de uitruk- en aanrijtijd­en. “Die worden pas tegen de zomer verwacht”, zegt O. In 2018 was de Brandweer Zone Antwerpen de beste van de klas in Vlaanderen. Gemiddeld was de brandweer 7 minuten en 19 seconden na een oproep op de plaats van onheil.

 ??  ??
 ?? FOTO BFM ?? Na de gasexplosi­e op het Ridderveld in Wilrijk verdubbeld­e het aantal oproepen van mensen die een gasgeur roken.
FOTO BFM Na de gasexplosi­e op het Ridderveld in Wilrijk verdubbeld­e het aantal oproepen van mensen die een gasgeur roken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium