Gazet van Antwerpen Stad en Rand

94-jarige Mimi is al 80 jaar vrijwillig­er bij het Rode Kruis

Mimi Vrints (94) is al 80 jaar vrijwillig­er bij het Rode Kruis

- DOMINIQUE PIEDFORT

Rode Kruis-Vlaanderen zet Mimi Vrints (bijna 95) uit Borgerhout graag in de kijker voor de ‘Week van de Vrijwillig­er’, die start op zaterdag 29 februari. Logisch, Mimi werd in 1940 lid van het ‘Rode Kruis der Jeugd’. Al 80 jaar zet ze zich met hart en ziel in voor het goede doel.

“In 1940 zijn we met onze hele klas het Rode Kruis binnengest­apt. Dat hebben we in groep beslist, er was veel samenhorig­heid in de klas. We vonden dat er zoveel miserie was onder de mensen en wilden helpen”, vertelt Mimi. Ze was nog een tiener toen het oorlogsgew­eld uitbrak. Op 5 april 1943 moest Mimi een eerste keer echt uitrukken. Ook zij zal de dag van het bombardeme­nt op Mortsel nooit vergeten. “We liepen naar de lagere school samen met de ambulancie­rs. Het leed was daar onbeschrij­felijk.”

Geen helden

Ruim een jaar later vielen de V-bommen op Antwerpen. Ook in deze periode trof vooral het lot van de kinderen haar. “De overledene­n werden naar een zaal gebracht. Daar zocht de familie naar hun nabestaand­en. Als daar kinderen lagen die de ouders herkenden, was dat hartversch­eurend. We werkten dag en nacht, maar we zagen onszelf helemaal niet als helden. Je hielp waar je kon en deed gewoon verder.”

Na de Tweede Wereldoorl­og viel het leven weer min of meer in de normale plooi. Tot eind januari 1953 de dijken braken in Zeeland. De watersnood­ramp trof ook Hingene in Klein-Brabant. “We zaten op dat moment met onze hele groep in de Opera in Antwerpen. Toen we hoorden wat er was gebeurd, zijn we rechtstree­ks naar Hingene gegaan om hulp te bieden.” In oktober 1981 was ze ook snel ter plaatse na de bomaanslag in de Pelikaanst­raat. Maar is er een moment dat er echt uitspringt?

“De gezichten van de mensen die je hebt geholpen, vergeet je meestal. Ik herinner me een middag dat ik een groep uitgelaten jongeren aan de tram tegenkwam. Eén jongen herkende me. ‘U bracht ons vroeger kleren en eten’, zei hij. Dat vond ik heel knap, dat hij dat voor zijn groep durfde te zeggen. Die jongens wilden in groep iets voor me terug doen. Ik stelde voor om bloed te komen geven, ze zijn ook geweest. De vriendscha­p en dankbaarhe­id die je krijgt van iedereen die je helpt, dat is enorm.”

Mimi Vrints helpt nog altijd bij de bloedafnam­es in het Sint-Erasmuszie­kenhuis en is de verantwoor­delijke van de uitleendie­nst. Op 23 april start de stickerver­koop van het Rode Kruis. Dan hoopt ze weer op een Borgerhout­s kruispunt te staan.

Kleren brengen

“Ik ben op een kruispunt ooit aangesprok­en door de federale politie. Omdat ik voor een file zorgde. Sorry, ik denk dat er zonder mij ook files in Borgerhout zouden zijn. Ik breng ook kleren naar de behoeftige mensen. Die mensen zijn zo dankbaar. Kleur of godsdienst, dat maakt voor mij niet uit. Voor mij staat het Rode Kruis voor menselijke waarde, respect en onpartijdi­gheid voor elke persoon, allemaal op vrijwillig­e basis. Die waarden blijven voortzette­n in de tijd waarin we nu leven is toch heel belangrijk.”

En hoe lang wil Mimi Vrints dit nog volhouden? “Als ik voel dat het niet meer gaat, dan hou ik ermee op. Maar mijn huidige taken doe ik nog zeer graag.”

Mimi Vrints Vrijwillig­er

“Kleur of godsdienst, dat maakt voor mij niet uit. Voor mij staat het Rode Kruis voor menselijke waarde, respect en onpartijdi­gheid.”

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Mimi Vrints (96) is al 80 jaar vrijwillig­er bij het Rode Kruis.
FOTO VICTORIANO MORENO Mimi Vrints (96) is al 80 jaar vrijwillig­er bij het Rode Kruis.
 ?? FOTO RR ?? Mimi in 2010, toen ze voor de vijftigste keer meedeed aan de stickeract­ie van het Rode Kruis.
FOTO RR Mimi in 2010, toen ze voor de vijftigste keer meedeed aan de stickeract­ie van het Rode Kruis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium