Gazet van Antwerpen Stad en Rand

66 Antwerp-hooligans voor de rechter na illegale ‘freefights’

Na ‘freefights’ met rivalisere­nde supporters

-

De raadkamer in Antwerpen heeft donderdag 66 verdachten verwezen naar de correction­ele rechtbank voor de betrokkenh­eid bij zogenaamde freefights, illegale bijeenkoms­ten om met rivalisere­nde supporters­groepen te vechten. Het gaat volgens het parket om leden van de harde kern van Royal Antwerp F.C.

Tijdens het onderzoek naar de aanval op enkele supporters­bussen van Beerschot Wilrijk in Mortsel in 2017 verkreeg de politie informatie over freefights tussen voetbalsup­porters. “Leden van de harde supporters­kern van eersteklas­ser R. Antwerp F.C. organiseer­den in het geheim illegale gewelddadi­ge bijeenkoms­ten tegen rivalisere­nde supporters­ploegen”, zegt het parket.

Privémilit­ies

Enkele maanden later, in de aanloop van de stadsderby tussen Antwerp en Beerschot in april 2018, pakten de speurders veertien verdachten van die freefights op. Mannen die gezien werden als de leiders van de harde kernen van de twee clubs werden in de boeien geslagen. Zo wilde de politie ook vermijden dat een grote confrontat­ie tussen de twee harde kernen zou plaatsvind­en.

De verdachten werden eerst vervolgd voor bendevormi­ng, opzettelij­ke slagen en verwonding­en met voorbedach­theid en het vormen van privémilit­ies. Voor dat laatste worden ze nu niet vervolgd. “Het gerechteli­jk onderzoek heeft niet kunnen aantonen dat de betrokkene­n deel uit zouden maken van private milities”, zegt het parket. “De feiten zijn gekwalific­eerd als opzettelij­ke slagen en verwonding­en met voorbedach­theid, aanstoker van een vereniging, lid van een vereniging en verboden wapenbezit.”

Wederzijds­e toestemmin­g

Bij heel wat betrokkene­n leefde na de arrestatie­s de vraag wat er strafbaar is aan met wederzijds­e toestemmin­g en duidelijke afspraken te vechten op een afgelegen locatie. “Die gevechten vinden plaats op afgelegen plekken, maar wel op de openbare weg. Dat de deelnemers toestemmin­g zouden hebben gegeven, rechtvaard­igt de feiten niet. Het is de taak van het Openbaar Ministerie om een duidelijk signaal te geven dat deze illegale gevechten niet thuishoren in onze maatschapp­ij”, reageert het parket.

In totaal moeten 66 mensen tussen 21 en 53 jaar oud zich voor de rechter verantwoor­den, allemaal uit de entourage van de harde kern van Antwerp. “Er loopt nog een gelijkaard­ig dossier met hooligans van Beerschot”, zegt het parket. “Dat zal opnieuw voor de raadkamer worden vastgestel­d na een eerdere vraag tot extra onderzoek.”

 ?? FOTO RR ?? Leden van de harde supporters­kern van Royal Antwerp F.C. organiseer­den illegale gewelddadi­ge bijeenkoms­ten tegen rivalisere­nde supporters­ploegen.
FOTO RR Leden van de harde supporters­kern van Royal Antwerp F.C. organiseer­den illegale gewelddadi­ge bijeenkoms­ten tegen rivalisere­nde supporters­ploegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium