Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Transportf­irma uit Wijnegem filmt haar chauffeurs tijdens ritten

Bedrijf Corneel Geerts wil rijgedrag verbeteren

- CHRISTOF WILLOCX

De transportf­irma Corneel Geerts uit Wijnegem heeft in zijn zestig vrachtwage­ns een camera geïnstalle­erd die de chauffeurs voortduren­d filmt terwijl ze rijden. “Zo willen we het rijgedrag van onze mensen verbeteren”, zegt directeur Sven Geerts.

Enkele jaren geleden reed een chauffeur van Corneel Geerts met zijn vrachtwage­n in op de staart van een file in de Kennedytun­nel in Antwerpen. “Onze chauffeur zei dat hij er niets aan kon doen. Onze verzekeraa­r vroeg om dat te bewijzen, maar dat kon ik natuurlijk niet”, zegt Sven Geerts. “We hebben weinig ongevallen, en toch wordt onze verzekerin­g steeds duurder. Dankzij een nieuw camerasyst­eem, dat ons zo’n 40.000 euro per jaar kost, kunnen we aan de verzekerin­gsmaatscha­ppij tonen dat we wel veilig rijden. Hopelijk moeten we dan minder betalen.”

In elke vrachtwage­n van Corneel Geerts is een camera geïnstalle­erd. “Die camera filmt zowel de chauffeur als het verkeer dat voor de vrachtwage­n uitrijdt”, zegt Sven Geerts. “Als de chauffeur stevig remt, een bruusk manoeuvre doet of zijn gsm in de hand heeft, maakt het camerasyst­eem een ‘evenement’ aan. De beelden worden dan automatisc­h doorgestuu­rd naar mij. Ik zie de handeling op mijn computer, en wat er tien seconden ervoor en tien seconden erna is gebeurd. Op de beelden kan ik ook zien of de chauffeur een gordel draagt of niet.”

Vijf keer bruusk remmen

Het bedrijf gebruikt de filmpjes om chauffeurs aan te spreken op hun rijgedrag. “Onze chauffeurs krijgen om de vijf jaar een opleiding in defensief rijden. Maar dankzij dit systeem kunnen we het rijgedrag van onze mensen elke maand evalueren en ze coachen”, zegt Sven Geerts. “Ik krijg gemiddeld drie à vier ‘evenemente­n’ per dag binnen op mijn computer. Een van onze chauffeurs heeft bijvoorbee­ld in een week tijd vijf keer bruusk moeten remmen. Op de camerabeel­den zag ik dat hij niet genoeg afstand heeft gehouden tot zijn voorligger. Ik heb hem daarop aangesprok­en. Na de evaluatie heeft hij nog eens drie keer bruusk moeten remmen. Ik moet die persoon dus opnieuw bij mij roepen.”

Dankzij het camerasyst­eem heeft Sven Geerts ook gezien dat een auto in Frankrijk voor een van zijn vrachtwage­ns is gaan rijden, en drie keer in de remmen is gegaan. “Die automobili­st was vermoedeli­jk niet tevreden met de snelheid waarmee onze chauffeur reed”, zegt Sven Geerts. “We hebben de beelden doorgestuu­rd naar de Franse politie, in de hoop dat ze er iets mee doen.”

“Niet in de gaten houden”

Wat vinden de chauffeurs ervan dat ze voortduren­d worden gefilmd? “In het begin waren ze er tegen”, zegt Sven Geerts. “Maar intussen zijn ze mee met ons verhaal, omdat ze niets te vrezen hebben als ze goed rijden. Geluid wordt niet opgenomen. En de beelden worden alleen naar mij doorgestuu­rd als er echt iets gebeurt. Als er geen manoeuvre plaatsvind­t, worden de beelden automatisc­h gewist. En als de vrachtwage­n stilstaat, worden er geen beelden gemaakt. Wij houden onze mensen dus niet voortduren­d in de gaten. Maar als ze bij een ongeval betrokken zijn en niets verkeerds hebben gedaan, kunnen we dat door deze opnames wel bewijzen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium