Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kun je Antwerpen wel stilleggen?

- Dirk Hendrikx brieven@gva.be

In China daalt het aantal nieuwe besmetting­en met het coronaviru­s en de epidemie lijkt er over zijn piek heen. Dat is helaas nog geen reden om geruster adem te halen. Zodra de scholen en de bedrijven er heropenen en steden en dorpen uit quarantain­e mogen, kan het virus gelijk opnieuw om zich heen beginnen grijpen.

Daarmee worstelt China met het dilemma dat ook de rest van de wereld steeds meer in zijn greep krijgt: hoe ver moet je gaan om dat verdoemde virus in te perken? Hoeveel economisch­e schade is het waard? Hoeveel zin heeft het als experten denken dat het toch maar uitstel van executie is? De bekende Belgische viroloog Peter Piot, voormalig topfunctio­naris bij de Verenigde Naties, zegt in De Tijd dat we de verspreidi­ng alleen kunnen vertragen, niet stoppen. “Maar een economie die slecht draait, leidt net zo goed tot ziekte en dood”, stelt econoom Geert Noels - dit punt is alleszins relevanter dan Noels’ tweet dat experten mogelijk informatie achterhoud­en over ‘onverwacht­e complicati­es’ bij coronapati­ënten, een bericht dat hij intussen weer verwijderd heeft.

Is het denkbaar dat we in heel Europa zo ver gaan als de Chinezen om de besmetting­en in te dammen? Gaan we de stad Antwerpen stilleggen en isoleren als hier coronapati­ënten opduiken? In China heerst een partijdict­actuur met een lange traditie van grootschal­ige ingrepen die miljoenen mensen kunnen raken. Zo’n draconisch beleid kun je je hier moeilijk voorstelle­n, tenzij het nog enigszins overzichte­lijk blijft, zoals in de getroffen regio ten zuiden van Milaan.

De nervositei­t neemt bij ons nu ook toe op de werkvloer. In veel bedrijven gaan mails rond met richtlijne­n, reizen worden geschrapt, de optie om de productivi­teit op peil te houden door thuiswerk grondig bekeken. Sommige ondernemin­gen becijferen verliezen die ze al leden (zoals AB InBev, dat de verkoop van zijn Coronabier ziet dalen, en dat is geen grap).

Voorlopig valt de schade nog wel mee. Maar de virusversp­reiding is niet te voorspelle­n en de economisch­e impact ook niet. Moeten we de preventiev­e greep dan niet wat lossen? Virologen bestrijden dat en ze hebben een paar goede argumenten. Als je weet dat er zonder strak beleid snel vele miljoenen zieken en vele tienduizen­den doden kunnen vallen, dan is de keuze snel gemaakt. Bovendien is er nog een kans, hoe groot of klein ook, dat we het beperkt kunnen houden. Je weet maar niet hoe het nog uitdraait. Nog wat tijd winnen, is dus de boodschap. En geen rare discussies op Twitter die de onzekerhei­d alleen maar vergroten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium