Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Herkomst van ‘drugswijn’ blijft mysterie

Slachtoffe­r werkte bij overheidsd­ienst die in beslag genomen goederen verkoopt

- THEO DERKINDERE­N

Er zijn nog geen nieuwe meldingen binnengelo­pen over verdachte flessen wijn. Woensdag raakte bekend dat een vrouw gestorven was nadat ze een klein slokje wijn had gedronken. Volgens het parket zat er MDMA in de fles. De vrouw werkte bij een Fin Shop van de FOD Financiën. Daar worden in beslag genomen goederen verkocht, maar volgens speurders zijn er geen aanwijzing­en dat de vrouw de fles zou hebben meegenomen vanop haar werk.

De politie had opgeroepen om bij flessen Red Merlot Cabernet Sauvignon 2016 van Black & Bianco goed te controlere­n of er niet geknoeid was met de kurk. Woensdag raakte bekend dat de 41-jarige E.V. uit Puurs-SintAmands half december om het leven was gekomen nadat ze een klein slokje had gedronken van zo’n fles wijn. “Maar voorlopig zijn er geen nieuwe meldingen van verdachte flessen geweest bij de politie”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

Uit het toxicologi­sch onderzoek bleek dat de vrouw een dodelijke dosis MDMA en MDA – allebei bestanddel­en om drugs aan te maken – in haar bloed had. Omdat de vrouw geen drugsgebru­ikster was, rees heel snel het vermoeden dat er een grote dosis drugs in de fles wijn moet gezeten hebben.

Omdat de wijn niet goed smaakte, had E. de inhoud ervan weggegoten. Er bleek wel een andere kurk op de fles te zitten dan de originele. Dat wees erop dat iemand de fles na het bottelen moet ontkurkt hebben, waarna de drugs zijn toegevoegd. Nadien werd er een andere kurk op de fles geplaatst.

Smokkelen

Kort na het slokje wijn zakte de Puurse vrouw in elkaar en kreeg ze een hartstilst­and. De hulpdienst­en reanimeerd­en haar veertig minuten lang en brachten haar over naar het ziekenhuis. Uiteindeli­jk overleed ze vijf dagen later.

Voorlopig blijven de speurders in het duister tasten waar de vrouw de fles wijn heeft aangeschaf­t. Er zijn vermoedens dat de fles toebehoord­e aan een drugssmokk­elaar en dat ze louter toevallig in de handen van E.V. is terechtgek­omen. Het gebeurt immers wel vaker dat bendes vloeibare MDMA in flessen wijn proberen te smokkelen. Volgens de speurders zijn er voorlopig ook geen aanwijzing­en dat de vrouw de fles zou hebben meegenomen vanop haar werk, een Fin Shop van de FOD Financien. Daar worden onder meer in beslag genomen goederen verkocht en openbare verkopen georganise­erd.

 ??  ?? De originele kurk, en de kurk die op de fles van het slachtoffe­r zat.
De originele kurk, en de kurk die op de fles van het slachtoffe­r zat.
 ??  ??
 ?? FOTO PARKET ANTWERPEN ??
FOTO PARKET ANTWERPEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium