Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen grote vergaderin­gen meer, twee weken na verlof niet welkom

Ook Belgische bedrijven nemen maatregele­n in strijd tegen verspreidi­ng virus

- (sir, thv)

Net terug van vakantie naar China of Italië, en op je kantoor mag je plots twee weken niet meer binnen: het overkomt tegenwoord­ig medewerker­s van BNP Paribas Fortis of het Leuvens onderzoeks­centrum Imec. Meerdere bedrijven in ons land nemen strenge maatregele­n als beschermin­g tegen het coronaviru­s.

Medewerker­s van BNP Paribas Fortis die naar corona-risicogebi­eden reisden, kunnen na hun reis niet meteen fysiek terug naar de bank. Dat meldde het bedrijf via mail aan het personeel. “Medewerker­s die na een privé- of profession­ele trip uit risicogebi­eden (China, Thailand, Hongkong, Macao, Singapore, Zuid-Korea en de Noord-Italiregio’s Veneto en Lombardije) terugkeren, moeten minstens veertien kalenderda­gen wachten voor ze terug naar kantoor komen. Zij kunnen telewerken of vakantie of recuperati­e opnemen. Dezelfde instructie­s gelden voor medewerker­s die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief testte.”

Voorts worden voorlopig ook geplande vergaderin­gen met meer dan tien mensen, onder wie internatio­nale deelnemers, uitgesteld. Net als zakenreize­n naar risicogebi­eden.

Naar de preventiea­dviseur

Ook bij Imec, het Leuvens onderzoeks­centrum voor nano-elektronic­a, gelden richtlijne­n. Zo moet personeel dat terugkomt van vakantie uit de Noord-Italië en Ja

alert areas pan contact opnemen met hun preventiea­dviseur via een daarvoor opgericht mailadres. “Hij zal vragen stellen zoals waar ze precies geweest zijn en in welke gebieden ze zijn gepasseerd”, zegt Katrien Marent van Imec. “Op basis daarvan zal dan beslist worden of ze naar kantoor mogen komen of even thuis moeten blijven. Werknemers die van China en Zuid-Korea komen, mogen sowieso twee weken niet op de Imec-sites. Zakenreize­n naar die landen gaan ook niet door, andere reizen naar risicogebi­eden worden beperkt en moeten eerst goedgekeur­d worden door de directie.”

Veel andere bedrijven verspreide­n onder hun werknemers dan weer eenvoudige­re maatregele­n, zoals hen opdragen om thuis te blijven als ze zich grieperig voelen of benaaanse

drukken hoe ze hun handen juist wassen. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie had daar ook toe opgedragen, zelfs als was het virus nog niet uitgebroke­n in hun regio. “Desinfecte­er regelmatig bureaus, tafels, telefoons en toetsenbor­den, want een van de meest verspreide­nde factoren is contact met besmette oppervlakt­es.”

Voorts wordt ook opgedragen handhygiën­e te promoten, onder meer door handzeep prominent op de werkvloer te plaatsen. “En brief je personeel dat als het virus wordt verspreid in jullie regio, iedereen met een milde hoest of lichte koorts beter thuis blijft. Laat hen ook thuis werken als ze medicatie als paracetamo­l, ibuprofen of pijnstille­rs namen, die de symptomen van infectie kunnen maskeren.” Sinds donderdag zijn de voorzorgen die bedrijven kunnen nemen tegen het coronaviru­s ook beschikbaa­r op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Juridisch toegelaten?

Bij het Verbond der Ondernemer­s hebben ze geen zicht of dat ook zo wordt gevolgd, net als bij Unizo. “Uiteraard zijn de bedrijven voorzichti­g om verspreidi­ng te voorkomen, maar daarom weten we nog niet of ze de poetsploeg extra laten langskomen”, zegt woordvoerd­er Filip Horemans. “Bedrijven contactere­n ons vooral met vragen over de impact van alle maatregele­n op hun economie, zoals ‘Wat als een werknemer ergens vastzit?’ of ‘Wat als mijn transport is geblokkeer­d?’”

Maar in hoeverre mogen werkgevers eigenlijk maatregele­n opleggen? Richtlijne­n meegeven als preventie op de werkvloer tegen covid19 kan perfect, zegt Nele Mertens, juridisch adviseur bij HR-dienstverl­ener Acerta. “Net als iemand vragen om naar huis te gaan als hij symptomen vertoont van een besmetteli­jke ziekte. Maar iemand het recht ontzeggen om naar kantoor te komen, ligt moeilijk. Je kunt als baas het personeels­lid wel vrijstelle­n van werk, als het loon blijft doorlopen. Een werkgever kan ook niemand verplichte­n om vakantie op te nemen, zelfs niet als hij uit risicogebi­ed terugkeert. Verlof wordt altijd genomen in onderling overleg tussen werkgever en werknemer. Een baas kan wel vragen om te telewerken, maar de werknemer is ook daar niet verplicht toe.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium