Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek naar Jan Fabre in eindfase

Vijftienta­l personen verhoord na beschuldig­ingen grensovers­chrijdend gedrag

- PIETER HUYBERECHT­S

Het onderzoek naar grensovers­chrijdend gedrag door kunstenaar Jan Fabre zit in een eindfase. Dat bevestigt het Antwerpse arbeidsaud­itoraat. Vijftien danseresse­n, getuigen en (ex-)werknemers van vzw Troubleyn zijn verhoord, en ook Fabre zelf kwam zich vorig najaar verdedigen. “Binnenkort valt de beslissing of hij al dan niet vervolgd wordt”, zegt woordvoerd­er Pieter Wyckaert.

“Vernederin­g is in en rond de repetitiez­aal van Troubleyn dagelijkse kost”, stelden twintig werknemers, ex-werknemers en stagiairs in een open brief. We schrijven najaar 2018 en Jan Fabre (62), een van ’s lands bekendste kunstenaar­s, komt in volle #MeToo-periode in een storm terecht.

Acht (ex-)werknemers onderteken­en de vlammende brief met hun naam, twaalf anderen onderschri­jven de inhoud anoniem. De twintig vrouwen schetsen het beeld van een tirannieke Fabre die geregeld bewust schoffeert en zijn machtige positie als artistiek leider misbruikt. “Het uitwissele­n van seks is binnen het gezelschap een verborgen valuta geworden, die de performer toegang verzekert tot solo’s of toekomstig­e werkaanbie­dingen in ruil voor hun respons op Fabres avances. Performers die deze avances hebben afgewezen en proberen om een respectvol­le en profession­ele relatie in stand te houden, kregen te maken met subtiele of minder subtiele vormen van bestraffin­g – inclusief stalking, verbale vernederin­g, agressie en manipulati­e.”

Fabre reageerde volgens zijn advocaat Hans Rieder zwaar aangeslage­n op de beschuldig­ingen. “Hij ontkent alle aantijging­en met klem”, zei hij tijdens een debat in De zevende dag. Toenmalig Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) liet vzw Troubleyn doorlichte­n en dreigde in de subsidies te knippen als er geen interne maatregele­n werden genomen rond goed bestuur en integritei­tsbeleid. Er kwam ook een nieuwe en uitgebreid­e raad van bestuur.

Een externe consultant gaf in het najaar van 2019 een positief advies, waarna het dans- en theatergez­elschap rond Fabre alsnog de tweede schijf van het toegekende subsidiebe­drag (45% van in totaal 927.000 euro) kreeg van huidig cultuurmin­ister Jan Jambon (N-VA).

Vijftien verklaring­en

Ook het arbeidsaud­itoraat van Antwerpen, bevoegd voor werkgerela­teerde zaken, startte in het najaar van 2018 meteen een onderzoek naar de kunstenaar en zijn handelen binnen theatergez­elschap Troubleyn. “In eerste instantie hebben de inspectiee­n politiedie­nsten alle onderteken­aars van de open brief proberen te identifice­ren”, zegt woordvoerd­er Pieter Wyckaert. Dat bleek geen evidentie, klinkt het, wegens het deels anonieme karakter en door het feit dat een deel van de danseresse­n en ex-werknemers veelal in het buitenland vertoefde. Wyckaert stelt dat een vijftienta­l personen inging op de vraag tot verhoor. “Sommigen legden positieve, anderen dan weer negatieve verklaring­en af.”

Geen mea culpa

Ook Fabre zelf werd in het bijzijn van zijn advocaat in het najaar van 2019 aan de tand gevoeld. Hij zou zijn grensovers­chrijdend gedrag veeleer minimalise­ren, en vooral in de context plaatsen. Een mea culpa kwam er niet.

Eline Tritsmans, de advocate die samen met Hans Rieder de belangen van de kunstenaar behartigt, beklemtoon­t dat Fabre altijd heeft meegewerkt met het onderzoek. “Hij heeft vanaf dag 1 het arbeidsaud­itoraat aangeschre­ven en zelf aangedrong­en om gehoord te worden. Hij werd uiteindeli­jk voor het eerst uitgenodig­d voor verhoor in de zomer van 2019 en heeft onmiddelli­jk zijn volle medewerkin­g verleend. Het enige wat men Fabre verwijt, zijn inbreuken op de welzijnswe­tgeving. Voor het overige kan en wenst mijn cliënt op dit ogenblik niet verder te reageren, gelet op het geheim van het onderzoek en om de sereniteit te bewaren.”

Eindfase

Voor alle duidelijkh­eid: een onderzoeks­rechter is nooit belast geweest met het onderzoek. Het arbeidsaud­itoraat bevestigt dat alle ondervragi­ngen intussen achter de rug zijn en dat er ook overleg is geweest met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, dat zich officieel als benadeelde had gemeld. “Het dossier zit in een eindfase. Binnen afzienbare tijd wordt beslist of er al dan niet een vervolging en eventuele bestraffin­g voor de correction­ele rechtbank moet volgen.”

 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? Jan Fabre, één van ’s lands bekendste kunstenaar­s, kwam eind 2018 in opspraak voor grensovers­chrijdend gedrag.
FOTO BERT HULSELMANS Jan Fabre, één van ’s lands bekendste kunstenaar­s, kwam eind 2018 in opspraak voor grensovers­chrijdend gedrag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium