Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Schande dat parket zelf vrijspraak niet gevraagd heeft”

Verdedigin­g van advocaat Vandemeule­broucke haalt uit naar openbaar ministerie

-

De advocaat die strafpleit­er Pol Vandemeule­broucke verdedigt, heeft donderdag hard uitgehaald naar het parket. “Het is een schande dat ze geen vrijspraak gevorderd hebben, ze waren er op gebrand hem te schaden.”

In het proces rond een grote drugsbende, die ervan verdacht wordt cocaïne te hebben ingevoerd via de haven van Antwerpen, kwam donderdag de verdedigin­g van advocaat Pol Vandemeule­broucke aan bod. De bekende Antwerpse strafpleit­er wordt in het dossier vervolgd voor lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en het schenden van zijn beroepsgeh­eim, het parket vorderde eerder deze maand een celstraf van achttien maanden. Concreet vindt het parket dat Vandemeule­broucke zijn boekje te buiten ging toen hij contact opnam met een journalist van Gazet van Antwerpen, in hoop dat die zou kunnen achterhale­n of een verdwenen partij drugs daadwerkel­ijk door het gerecht in beslag werd genomen. Over die partij was grote onrust ontstaan en de advocaat had te horen gekregen dat er levens op het spel zouden staan. Het parket bevestigde de drugsvangs­t en toen er een artikel over verscheen, was de opluchting in de entourage van een cliënt van Vandemeule­broucke, hoofdverda­chte Uka Gashi, groot. Tijdens een afgeluiste­rd telefoonge­sprek zei Gashi dat Vandemeule­broucke “een dikke envelop” had verdiend. “Die envelop is er zeker nooit gekomen”, zei advocaat Louis De Groote, die voor Vandemeule­broucke optreedt.

Grote afgang

De Groote pleitte de vrijspraak en haalde fel uit naar het parket. “Het was een gigantisch­e verrassing dat hier effectief een vervolging gekomen is. Het parket volhardt in haar boosheid, het is schandalig dat het zelf niet de vrijspraak gevorderd heeft, maar dat zou een te grote afgang geweest zijn. Ze waren er op gebrand mijn cliënt te schaden. Een vrijspraak zou hem de kans geven om de door het parket aangericht­e schade recht te zetten.”

Volgens De Groote deed Vandemeule­broucke ook helemaal niets verkeerd. “Om een beroepsgeh­eim te schenden, moet er wel een geheim zijn. Dat was hier niet het geval. De mensen die hem contacteer­den, hebben de identiteit van zijn cliënt bekendgema­akt, niet meester Vandemeule­broucke.”

Legale bron

Ook het lidmaatsch­ap van de criminele vereniging is volgens De Groote nonsens. “Hij kent amper iemand die hier mee terecht staat en heeft alleen een legale bron geraadplee­gd. De mensen die in zijn kantoor opdoken, worden hier niet vervolgd en de onderschep­te partij drugs maakt geen deel uit van het dossier, over welke criminele organisati­e gaat het dan? En moet de magistraat die aan de journalist de drugsvangs­t bevestigde dan ook niet op deze strafbank zitten? De vordering van het parket was die naam niet waardig.”

“Ik was plots het aanspreekp­unt van mensen wiens neef vermoord zou worden als er geen 10 miljoen betaald werd, ik heb de situatie ontmijnd en vind dat een goede daad”, aldus Vandemeule­broucke zelf. Waarna hij nog een verbaal robbertje uitvocht met de procureur over of hij al dan niet naar de politie had moeten stappen.

In maart volgen nog enkele pleidooien in de zaak, een datum voor het vonnis is nog niet bekend.

 ?? FOTO BELGA ?? Strafpleit­er Pol Vandemeule­broucke wordt vervolgd voor lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en het schenden van zijn beroepsgeh­eim.
FOTO BELGA Strafpleit­er Pol Vandemeule­broucke wordt vervolgd voor lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en het schenden van zijn beroepsgeh­eim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium