Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2 ontsnapte exotische zeevogels terug in Planckenda­el

- STIJN VAN DE SANDE ANDREAS ROTTY GREG VAN ROOSBROECK gespot@planckenda­el.be 015/45.09.03.

Twee van de achttien incasterne­n die woensdag ontsnapten uit de grote volière van Zoo Planckenda­el in Muizen (Mechelen) zijn intussen opnieuw in het park. Een groot deel van de achttien ontsnapte watervogel­s werd gelokalise­erd. Men probeert hen te lokken met geluiden en voedsel.

Woensdagoc­htend constateer­den verzorgers van Zoo Planckenda­el dat achttien exotische zeevogels konden ontsnappen uit de grote volière van het dierenpark. Daarin verblijven onder andere ook pinguïns. Via een gat in het net gingen ze ervandoor. De dierentuin plaatste daarom een oproep op sociale media. Wie de Zuid-Amerikaans­e watervogel­s opmerkt, laat dat best zo snel mogelijk weten. De vogels hebben donkergrij­ze veren, een rode snavel en een kenmerkend­e witte snor.

“Er kwamen al heel veel oproepen binnen”, zegt Katrien Goossens van Zoo Planckenda­el. “We zijn de mensen daar enorm dankbaar voor. Er zaten heel wat bruikbare tips tussen.” Door de tips werd een groot deel van de vogels gelokalise­erd. “De exacte locatie geven we liever niet mee om te vermijden dat ze gestoord worden. Een groep vogels bevindt zich in de nabije omgeving van het park”, vult vogelcurat­or Marleen Huyghe aan.

Tot in Ternat

De meeste vogels zitten in of rond Mechelen. Een exemplaar was een stuk voorbij Brussel gevlogen tot in Ternat. Een ander werd gevangen in Zaventem aan de kantoren van Microsoft. “Een stagiair stond buiten te roken toen plots een wel heel sociale vogel tevoorschi­jn kwam”, zegt werkneemst­er Laurie De Smet. “Terwijl we wachtten op de komst van iemand van Planckenda­el hebben we het dier tonijn gegeven. Dat beestje moest wel uitgehonge­rd zijn en aan de telefoon hadden ze ons gezegd dat zo’n vogel graag vis eet.”

“We hebben nu twee incasterne­n terug”, aldus Goossens. “Er was ook al een dier uit zichzelf terug naar de volière gekomen. We hopen dat de andere vogels dat voorbeeld de komende dagen zullen volgen.”

Om de sternen te lokken, worden ze nog steeds op hetzelfde moment gevoederd en worden er natuurlijk­e geluiden afgespeeld. De scheur in de volière blijft ook open en de lichten blijven langer branden. Met een net zijn ze niet te vangen. “Zeker nu niet, ze zijn totaal van slag”, weet Huyghe. In principe kunnen ze overleven door visjes te eten. “We denken dat ze zullen verzwakken en dan hun weg terugvinde­n of zich makkelijke­r laten vangen. Door de koude verzwakken ze ook. We volgen ze daarom constant op en hebben de vogelopvan­gcentra in de buurt gewaarschu­wd.”

Alle tips blijven nog altijd welkom. “We raden vooral aan om een foto te nemen als je er een ziet”, aldus Huyghe.

 ?? FOTO ZOO PLANCKENDA­EL/JONAS VERHULST, RR ?? Een incastern valt op door zijn heel rood bekje en een typische witte snor. Kleine foto: Een van de vogels werd gevangen in Zaventem.
FOTO ZOO PLANCKENDA­EL/JONAS VERHULST, RR Een incastern valt op door zijn heel rood bekje en een typische witte snor. Kleine foto: Een van de vogels werd gevangen in Zaventem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium