Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ondanks zachte winter en sensibilis­eringscamp­agne Opnieuw meer CO-doden

- (cdh)

Afgelopen jaar stierven (minstens) 23 mensen aan COvergifti­ging. Dat zijn er twee meer dan het jaar voordien. Eén van de oorzaken zou de stijgende energiearm­oede kunnen zijn. “Mensen met weinig middelen gaan op zoek naar alternatie­ven om hun huis te verwarmen”, zegt Patrick De Cock van het Antigifcen­trum. “De veiligheid laat vaak te wensen over.”

Jaarlijks worden in ons land 800 à 1.000 nieuwe gevallen van COintoxica­tie gemeld. Voor een klein aantal wordt het inademen van koolstofmo­noxide fataal. Maar afgelopen jaar telde het Antigifcen­trum weer meer sterfgeval­len. “We zijn nog bezig met cijfers op te vragen bij parketten en ziekenhuiz­en, maar voorlopig staat de teller voor 2019 op 23”, zegt woordvoerd­er Patrick De Cock. “Wellicht loopt dat aantal nog op tot 26, in het slechtste geval tot dertig.”

Dat zou een onverwacht felle stijging zijn. In 2016 werden 21 mensen het slachtoffe­r van COvergifti­ging, in 2017 waren het er 16, in 2018 waren het er opnieuw 21. “Ook het aantal meldingen zit in de lift”, aldus De Cock. Opmerkelij­k. “Want de meeste slachtoffe­rs vallen bij koud weer, terwijl we toch met een zachte winter zitten.” Bovendien lanceerde Vlaams minister van Wonen Matthias Diependael­e (N-VA) een sensibilis­eringscamp­agne.

Waterpijp

Energiearm­oede zou een invloed kunnen hebben op de statistiek­en, vermoedt het Antigifcen­trum. “We merken dat steeds meer mensen onvoldoend­e middelen hebben om te verwarmen. Sommigen stoken een vuurtje in huis of verwarmen zelfs met hun BBQ. Anderen kopen op de tweedehand­smarkt een geiser, maar die voldoet niet altijd aan de veiligheid­snorm. We zien ook dat nieuwe oorzaken een rol spelen. Mensen die in groep een waterpijp roken kunnen slachtoffe­r worden.”

Sluipmoord­enaar

Een sluipmoord­enaar wordt het genoemd, omdat CO kleur- en reukloos is. Het komt vrij bij onvolledig­e of slechte verbrandin­g met open vlam, bijvoorbee­ld bij een slecht onderhoude­n waterverwa­rmer of een kachel waarvan de schouw niet goed ventileert. “De beste preventie is een goeie verwarming­s- en warmwateri­nstallatie, die aan de normen voldoet. Laat je schoorstee­n ook één keer per jaar nakijken. En verlucht goed.” CO-melders halen weinig uit. “Ze geven een vals gevoel van veiligheid.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Vlaams Minister van Wonen Matthias Diependael­e lanceerde een sensibilis­eringscamp­agne.
FOTO ISOPIX Vlaams Minister van Wonen Matthias Diependael­e lanceerde een sensibilis­eringscamp­agne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium