Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KU Leuven maakt straks komaf met ‘eeuwige studenten’

Universite­it Antwerpen en hogeschole­n in provincie wachten (nog) af

- ANDREAS ROTTY

Een nieuwe regel die de KU Leuven gaat invoeren, bepaalt dat studenten in de toekomst binnen de twee jaar verplicht voor alle vakken van het eerste jaar moeten slagen. De Universite­it Antwerpen plaatst nog vraagteken­s bij het nut van die maatregel. “Misschien is het beter om dossier per dossier te bekijken”, klinkt het daar. Hogeschole­n Karel de Grote en Thomas More staan er ook niet voor te springen.

KU Leuven voert een zogenaamd mijlpaalsy­steem in. Startende studenten moeten binnen de twee jaar voor alle vakken van het eerste jaar geslaagd zijn. Geen eerstejaar­svakken meenemen in het derde jaar dus. De regel zou ten vroegste vanaf het academieja­ar 2021-2022 van kracht zijn. De gevolgen moeten nog bepaald worden. De student zal waarschijn­lijk niet meer verder kunnen studeren in de huidige richting en ook niet in een gelijkaard­ige richting.

Opgelegd door regering

“Zo’n regel ligt bij ons ook op tafel. We zijn niet helemaal tegen. Maar we zijn niet van plan die meteen in te voeren”, zegt UAntwerpen-woordvoerd­er Peter De Meyer. “Er zijn verschille­nde redenen denkbaar waardoor een student er twee jaar na elkaar niet door geraakt voor een bepaald vak. Met zo’n regel zeg je meteen: hier houdt het op. Zoiets kan je misschien beter dossier per dossier bekijken. Studenten worden bij ons na één jaar sowieso heel nauw opgevolgd als ze minder dan 60% van hun vakken gehaald hebben.”

“De vraag is of je met dat mijlpaalsy­steem de studievoor­tgang bevordert”, zegt De Meyer. “Als iemand na twee jaar aan de UAntwerpen een bachelorop­leiding gaat volgen aan de hogeschool, dan doet die student ook vijf jaar over een studie van drie jaar.”

De Antwerpse universite­it wacht nog af. Misschien is er op termijn geen keuze. “In het Vlaamse regeerakko­ord staat dat de studievoor­tgang moet aangepakt worden. Het kan zijn dat de regel wordt opgelegd door de regering”, zegt De Meyer.

Werkstuden­ten niet hinderen

De universite­iten en hogeschole­n kunnen voorlopig hun eigen invulling geven aan maatregele­n om studievoor­tgang te bevorderen. “Wij hebben drie regels”, zegt Mark Verdyck, directeur studentenb­eleid van Thomas More hogeschool. “Een student die geen 30% van de ingezette studiepunt­en haalt in het eerste jaar, moet een andere opleiding doen. Wie geen 60% haalt in het eerste jaar, moet in het tweede jaar minstens 60% halen. En wie een vak voor de derDe de keer doet, moet het voorgaande jaar minstens 60% gehaald hebben. Voorlopig hebben wij onvoldoend­e aanwijzing­en om ons beleid te wijzigen”, zegt Verdyck.

Het soort studenten is op Thomas More anders dan op de KU Leuven. “In hogeschole­n zijn er meer werkstuden­ten. Zij nemen geen zestig studiepunt­en en moeten van alles combineren. Die studenten willen we niet hinderen.”

Elite-instelling

Ook Karel de Grote Hogeschool heeft eigen regels. “Een student die geen 50% van de studiepunt­en haalt in het eerste jaar, moet in het tweede jaar een studierend­ement van 60% halen”, zegt Steven Sterkx van Karel de Grote. “Studenten die in het tweede jaar nog 41 studiepunt­en of meer van het eerste jaar moeten afwerken, mogen geen vakken van het tweede jaar opnemen.”

“De KU Leuven is eerder een eliteinste­lling die vooral kotstudent­en aantrekt”, zegt Sterkx. “Wij zijn gevestigd in een grootstad en hebben meer studenten met een lagere sociaal-economisch­e status, meer komende van het beroepsond­erwijs en meer met een migratieac­htergrond. Van die groepen proberen we studenten tot bij ons te krijgen. Met zulke regels tref je vooral de pioniersst­udenten uit die groepen.”

 ?? FOTO UNIVERSITE­IT ANTWERPEN - JESSE WILLEMS ?? Studenten in Aula Rector Dhanis van de UAntwerpen.
FOTO UNIVERSITE­IT ANTWERPEN - JESSE WILLEMS Studenten in Aula Rector Dhanis van de UAntwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium