Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongste besturen in Antwerpen

Schepencol­leges groener dan ooit, althans achter hun oren

- MATTHIAS VANDERASPO­ILDEN

De gemiddelde leeftijd van het college van burgemeest­er en schepenen in Vlaanderen is 49,5 jaar, en dat is opmerkelij­k jong. Het klassieke parcours – eerst gemeentera­adslid worden en pas na veel geduld beloond worden met een schepenpos­t – is achterhaal­d.

Het cliché wil dat wie jong is en aan politiek wil doen, vooral geduld moet hebben. Het klassieke parcours brengt je eerst op een (onverkiesb­are) plaats op een lijst. Pas met de jaren krijg je een betere plaats, word je verkozen en kan je groeien in de gemeentera­ad. Blink je ook daar uit, dan kom je in aanmerking voor een schepenzet­el of het ambt van burgemeest­er.

“Maar dat beeld is dus achterhaal­d”, zegt Herwig Reynaert van het Centrum voor Lokale Politiek aan de UGent. Want nooit eerder was het leeftijdsv­erschil tussen een schepencol­lege (49,5 jaar) en een gemeentera­ad (48,5 jaar) in Vlaanderen zo klein. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Peter Van Rompuy (CD&V) opvroeg bij bevoegd minister Bart Somers (Open Vld), die Het Nieuwsblad kon inkijken.

“Toen ik jaren geleden onderzoek deed naar die leeftijd, was het gemiddelde raadslid een veertiger, en de burgemeest­er of schepen een prille vijftiger”, zegt Reynaert. “Nu zien we dat vooral die laatsten jonger worden. De evolutie is niet spectacula­ir, maar ze is er wel.”

Folklore verdwijnt

Reynaert ziet de profession­alisering van de politiek, ook op lokaal vlak, als voornaamst­e verklaring. Waar vroeger vooral de anciënnite­it bepalend was voor een rol van betekenis, is dat nu vooral de opleiding. “De folklore van de lokale dorpspolit­icus met een flinke dosis gezond boerenvers­tand zie je steeds minder”, zegt hij. “In zijn plaats is de profession­al gekomen die moeilijke dossiers beheerst en met veel technische kennis handelt. Lokale politiek vereist immers steeds meer kennis en kunde, en dus zie je hogeropgel­eide jongeren vroeger hun intrede maken.”

Bovendien wordt een politieke carrière ook steeds korter. “Kijk naar de nationale politiek, waar je meer dan vroeger jonge mensen ziet opduiken”, zegt Reynaert. “Dat heeft ook effect op de lokale politiek, waar die generatiew­issels eveneens gebeuren. In gemeenten die nu een opvallend oud schepencol­lege hebben, moet zo’n wissel doorgaans nog gebeuren. Bij de ‘jonge’ gemeenten is die al gebeurd. Bovendien kijkt zo’n nieuwe ploeg nog meer dan de oude garde naar competenti­es in plaats van verworven rechten.”

Oud West-Vlaanderen

De jongste besturen vind je in Antwerpen (48,6 jaar), de oudste in West-Vlaanderen (49,9 jaar). Die lijn zet zich ook door in de gemiddelde leeftijd van de gemeentera­ad. Daar spant Antwerpen ook de kroon qua verjonging met 47,6 jaar, maar de oudste gemeentera­den zijn in Oost-Vlaanderen te vinden: 49,2 jaar. De trend dat het college van burgemeest­er en schepenen jonger wordt, is nu al te merken. In maar liefst 134 van de 300 Vlaamse gemeentes is dat college nu al jonger dan de gemeentera­ad.

Toch mag je niet al te veel conclusies verbinden aan de leeftijd, waarschuwt Reynaert. “Een jong bestuur betekent niet noodzakeli­jk dat het een dynamische ploeg is, net zo min als ouder niet noodzakeli­jk log betekent. Veel hangt af van de lokale aanpak.”

 ?? FOTO RR ?? Het oudste bestuur bevindt zich in het West-Vlaamse SpiereHelk­ijn.
FOTO RR Het oudste bestuur bevindt zich in het West-Vlaamse SpiereHelk­ijn.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Burgemeest­er Marleen Peeters in Lille beschikt over het jongste schepencol­lege.
FOTO MIA UYDENS Burgemeest­er Marleen Peeters in Lille beschikt over het jongste schepencol­lege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium