Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sjoemelaar­s ‘wondermidd­el’ fipronil voor de rechter

Antwerpse raadkamer verwijst zeven verdachten en vier bedrijven naar rechtbank

-

De raadkamer in Antwerpen heeft het zogenaamde Fipronil-dossier verwezen naar de correction­ele rechtbank. Het onderzoek is afgerond. Zeven personen en vier firma’s, onder meer uit Ravels, moeten zich op een latere datum voor de correction­ele rechtbank verantwoor­den.

De fipronil-crisis barstte in de zomer van 2017 los. Honderden pluimveebe­drijven in België en Nederland werden geblokkeer­d nadat in kippeneier­en in 45 landen het insecticid­e fipronil was aangetroff­en. In België moesten bijna twee miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden. De oorzaak lag bij een product van de Nederlands­e firma Chickfrien­d uit Barneveld om de bloedluis bij pluimvee te bestrijden. De stallen werden ermee gereinigd. Toeleveran­cier bleek de firma Poultry Vision uit Ravels te zijn, die het in Roemenië aankocht. De betrokkene­n wisten volgens het parket dat hun wondermidd­el fipronil bevatte. Ze zouden informatie­fiches en etiketten vervalst hebben om klanten te misleiden.

De zaak ging op 2 juni 2017 aan het rollen toen een eierbreker­ij uit Sint-Niklaas het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) ervan op de hoogte bracht dat fipronil was aangetroff­en in eieren voor menselijke consumptie. Fipronil is een stof met een anti-parasitair­e werking en mag in de Europese Unie niet gebruikt of toegediend worden aan voedselpro­ducerende dieren omdat er risico’s voor de volksgezon­dheid aan verbonden zijn.

Het FAVV startte een onderzoek. Op 19 juli 2017 opende ook het gerecht een onderzoek in Antwerpen. Een dag later vielen speurders binnen op verschille­nde plaatsen waaronder bij Poultry-Vision. Dat is het bedrijf van Patrick R., een kippenkwek­erij uit Weelde (Ravels). De invallen brachten een illegale handel aan het licht, waarbij antiparasi­taire producten, waaronder fipronil, werden toegevoegd aan legale producten.

Witwasprak­tijken?

De raadkamer van de rechtbank in Antwerpen stuurt de betrokkene­n in de affaire nu naar de strafrecht­er wegens illegale handel in producten waaraan fipronil werd toegevoegd, met mogelijke risico's voor de volksgezon­dheid. Het Antwerpse parket verdenkt hen ook van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e, valsheid in geschrifte en witwasprak­tijken.

Het gaat om vijf mannen van 27, 35, 48, 52 en 64 uit Weelde (Ravels), Kortemark, Torhout, Melle, Houthalen-Helchteren en Libramont-Chevigny en twee vrouwen van 36 en 37 uit Antwerpen en het Nederlands­e Chaam. Ook vier bedrijven uit Ravels, Torhout, Melle en Hamois werden doorverwez­en naar de rechtbank.

 ?? FOTO BELGA ?? De betrokkene­n moeten zich verantwoor­den voor illegale handel.
FOTO BELGA De betrokkene­n moeten zich verantwoor­den voor illegale handel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium