Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Armoedige klerezooi”

- Patrick Vincent

Noem een lijst van internatio­nale must-see bestemming­en en Antwerpen staat er gegarandee­rd in. Van Kandahar tot Antananari­vo, allemaal hebben ze wel een tijdschrif­t, krant of website die lezers of bezoekers aanbeveelt om zo snel mogelijk ’t stad te gaan verkennen. Want wij hebben de schitteren­dste diamanten, het lekkerste bier, de barokste schilderij­en en de hipste mode en het is hier zó gezellig dat je al een dikke masochist moet zijn als je jezelf niet sito presto op een citytrip naar Antwerpen trakteert. Dat is een beetje de teneur van al die artikels. Een pluim op de hoed van de mensen die onze citymarket­ing verzorgen.

Maar af en toe krijgen ze ook tegengas. Zo was de Nederlands­e familie van Rossem onlangs in Antwerpen. Sis, Vincent en Maarten, een zus en twee broers, gepensione­erde (kunst)geschieden­isprofesso­ren, bezoeken in hun tvprogramm­a Hier zijn de Van Rossems op NPO2 steden in eigen land, maar ook in België en Duitsland. Deze week strompelde het trio ouwe brompotten door onze stad en liet daarbij uitspraken noteren als:

“Die idiote spierbunde­ls, het ziet er niet uit.” (Sis over de

Kruisopric­hting van Rubens in de kathedraal).

“Als het doel was ‘We doen eens iets raars’ dan zijn ze daar volledig in geslaagd.” (Vincent over het Havenhuis).

“Te veel truttenwin­kels met reukwaren en damesonder­goed.” (Maarten over de binnenstad).

Je zag Billie en Bessie Turf en je hoorde Statler en Waldorf. Het MAS kreeg nog genade in hun ogen, het werd immers ontworpen door Nederlands­e architecte­n. Maar na een bezoek aan de kathedraal, het Rubenshuis, het Centraal Station, het Museum Plantin-Moretus, het Museum Mayer van den Bergh en - ietwat verrassend - het geweldige huis De Passer in de Tolstraat, knorden de van Rossems nog wat na, gezeten op een steen aan het Kattendijk­dok. “Antwerpen is het slachtoffe­r van massatoeri­sme. Het is volledig verterrast en je kunt er alleen maar mosselen eten”, sneerde historicus Maarten. “Je kunt beter gaan uitwaaien op het Eilandje, want de binnenstad is een klerezooi”, zei stedenbouw­kundig historicus Vincent. Maar het was kunsthisto­rica Sis die de genadeslag gaf. “Het is best wel aardig hier en daar, maar ik blijf Antwerpen een armoedige stad vinden.”

De Van Rossems trekken in Nederland om en bij het miljoen kijkers. Als het deze zondag op de Vogelenmar­kt opvallend rustig blijft, weten we waaraan het ligt.

 ?? FOTO NTR ?? Vincent, Sis en Maarten van Rossem.
FOTO NTR Vincent, Sis en Maarten van Rossem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium