Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We meten of groengevel­s kunnen helpen bij het afvangen van fijn stof”

Student bio-ingenieurs­wetenschap­pen gebruikt eigen voorgevel als afstudeerp­roef

- KRISTIN MATTHIJSSE­N

Op de Lammerenbe­rg in Massenhove­n meet student Arthur Brasseur (21) onder begeleidin­g van wetenschap­ster Tess Ysebaert van de Universite­it Antwerpen (UAntwerpen) hoe groengevel­s ingezet kunnen worden bij het afvangen van fijn stof. “We wilden het eerst in de stad toen, maar de gevel van mijn ouderlijk huis is eigenlijk ideaal voor mijn onderzoek”, vertelt Arthur.

De twee opvallende meetinstru­menten voor de gevel van tuinarchit­ect Yves Brasseur hebben niets te maken met de heraanleg van de drukke Liersebaan (N14), maar alles met de bachelorpr­oef van zijn zoon Arthur. De student bio-ingenieurs­wetenschap­pen aan de UAntwerpen doet zijn metingen onder begeleidin­g van de Antwerpse Tess Ysebaert, die een doctoraats­onderzoek doet over hoe groengevel­s ingezet kunnen worden om fijn stof te capteren. “De apparatuur die hier nu sinds een week staat, is eigendom van de UAntwerpen en is uitgerust met sensoren om de windsnelhe­id en windrichti­ng te meten”, legt Arthur uit.

Zeildoek

“We meten het effect van de wind met groengevel en zonder groengevel. Eigenlijk wilden we dit onderzoek eerst in de stad doen, maar hier op de Liersebaan is het ook heel interessan­t, omdat het een zeer lange en ongeveer dertig centimeter dikke klimopgroe­ngevel is. We hebben nu een deel van de klimop afgescherm­d met een zeildoek en simuleren zo vlak ernaast een gevel zonder groenscher­m, als vergelijke­nd materiaal. We willen hier concreet nagaan hoe de wind afgeremd wordt door het groen en hoe dit invloed heeft op de afzetting van fijn stof. Achteraan in de tuin staat nog eenzelfde meetappara­tuur op tien meter hoogte voor vergelijke­nde meetwaarde­n. In smalle straten in de stad met hoge bebouwing, de zogenaamde

street canyons, verloopt die afzetting anders. Daar is er veel minder ventilatie en het fijn stof blijft meer hangen.”

“Met onze metingen zullen we bekijken hoe de afzet van fijn stof op planten in zijn werk gaat: of die in de eerste plaats afhangt van de mate van fijnstofco­ncentratie, windsnelhe­id of het soort planten”, vertelt Tess.

Drukke gewestweg

Het ouderlijk huis van Arthur staat een meter naast de drukke gewestweg N14 op een plaats met veel stilstaand verkeer door de verkeersli­chten aan restaurant Oliver. Zijn vader Yves plantte de klimop omdat de witte gevel jaarlijks helemaal zwart zag van het roet en de uitlaatgas­sen. “Dankzij die klimop moeten mijn ouders de gevel niet jaarlijks herschilde­ren.”

In 2015 liet Gazet van Antwerpen zelf klimopstal­en uit de hele regio onderzoeke­n door Kyra Koch en professor Roeland Samson van de UAntwerpen. De klimopblaa­djes tegen het ouderlijk huis van Arthur bevatten toen de hoogste waarden van luchtvervu­iling - uitgedrukt in microampèr­e (µA) - van de Antwerpse noord- en zuidrand. Het ging om 277,72 µA, twintig keer hoger dan aan de jachthaven in Emblem en zelfs nog meer dan dubbel zo hoog dan aan het rondpunt in Wommelgem (106,55 µA).

Geen luchtwegen­problemen

“Voorlopig beperken we ons tot de windstromi­ngen met en zonder groengevel, maar mogelijk doen we hier ook nog een fijnstofme­ting”, vertelt Tess.

“Het is een interessan­te plaats.” Ondanks de ongezonde lucht heeft noch Arthur, noch iemand van zijn familie, luchtwegen­problemen.

“We houden er wel rekening mee. De ramen vooraan kunnen niet open en we verluchten altijd alleen langs de achterzijd­e. Mijn vader plantte een dubbele bomenrij aan om het fijn stof zo veel mogelijk uit onze tuin te houden.”

Als hij slaagt in zijn bachelor, wil Arthur Brasseur nog niet stoppen met studeren. Donderdag ging hij al naar een infodag over masterople­idingen aan de KU Leuven. “Waarschijn­lijk wordt het ook wel iets met milieu”, denkt de Massenhove­naar.

Arthur Brasseur Student

‘‘Dankzij deze klimop moeten mijn ouders hun gevel niet elk jaar herschilde­ren.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Onderzoeks­ter Tess Ysebaert met student bio-ingenieurs­wetenschap­pen Arthur Brasseur, die zijn eigen voorgevel als afstudeerp­roject voor zijn bachelorpr­oef gebruikt.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Onderzoeks­ter Tess Ysebaert met student bio-ingenieurs­wetenschap­pen Arthur Brasseur, die zijn eigen voorgevel als afstudeerp­roject voor zijn bachelorpr­oef gebruikt.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium