Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We staan met onze rug tegen de muur”

Gerechtsko­sten bedreigen voortbesta­an volkstuint­jes

- (ella)

De toekomst van de achttien volkstuint­jes en het dierenbos is opnieuw bedreigd. Bernard Somville moet de gerechtsko­sten van 4.315 euro aan de NMBS betalen voor hij een huurcontra­ct krijgt voor het gebruik van de grond langs de hogesnelhe­idslijn. Eerder was er al een akkoord dat de tuintjes konden blijven, als er jaarlijks huur wordt betaald.

Na de grote euforie toen bleek dat de NMBS bereid was om het terrein langs de hogesnelhe­idslijn (hsl) te verhuren aan de gebrui kers van de volkstuint­jes, dreigen er opnieuw donkere wolken. De gerechtsko­sten hingen nog als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de tuinders en die vrees wordt nu waarheid. “Onze advocaat heeft laten weten dat we de 4.315 euro gerechtsko­sten aan NMBS alsnog moeten betalen. We hebben gevraagd naar een afbetaling­splan, maar daar wil de advocaat van NMBS niet op ingaan. We hebben dat geld niet en staan dus met onze rug tegen de muur”, stelt oprichter Bernard Somville ontgoochel­d vast.

Na een procedures­lag over wie nu eigenlijk eigenaar was van drie percelen langs de hsl waarop de volkstuint­jes zich ontwikkeld­en, kreeg de NMBS van de rechter in januari gelijk. Die oordeelde dat sinds de aanleg van de hsl in 1999 de grond eigendom was van de NMBS en dat het dus niet om privé-gronden ging.

De NMBS verklaarde zich vervolgens bereid om voor een jaarlijks bedrag van 700 euro de gronden te verhuren. “Dat bedrag is haalbaar, maar de gerechtsko­sten niet”, stelt Somville. “De NMBS werkt aan een structurel­e oplossing voor de volkstuint­jes. De gerechteli­jke uitspraak, met haar praktische modaliteit­en, maken deel uit van het overleg dat nog altijd loopt”, reageert NMBSwoordv­oerder Dimitri Temmerman.

Na een oproep op Facebook tonen de Brechtenar­en zich solidair en stellen ze voor om geld in te zamelen zodat de tuiniers hun hobby kunnen blijven beoefenen. “We weten niet tegen wanneer het bedrag moet worden betaald. Hopelijk is er tijd genoeg om het benodigde geld in te zamelen”, hoopt de oprichter die net met volle moed de tuintjes opnieuw had opgebouwd.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Eerder werd beslist dat de tuintjes konden blijven, als er jaarlijks huur voor wordt betaald.
FOTO ELKE LAMENS Eerder werd beslist dat de tuintjes konden blijven, als er jaarlijks huur voor wordt betaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium