Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spelmaker met de cijfers van een topspits

Pas nu hij Real Madrid over de knie legde met een doelpunt en assist, lijkt de voetbalwer­eld het erover eens: Kevin De Bruyne (28) is de beste middenveld­er op deze planeet. Mocht u tóch nog twijfelen: we kunnen het staven met cijfers.

- WIM CONINGS DAVID VAN DEN BROECK

TUSSEN DE TOPSPITSEN

Efficiënti­e, daar draait het om in het voetbal. We verwachten dat vooral van (flank)aanvallers, maar als een middenveld­er vaak scoort en aangeeft, des te beter, toch? Wel, in de grootste vijf competitie­s – Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk – is er geen enkele middenveld­er die dit seizoen zoveel goals en assists laat optekenen als Kevin De Bruyne. Competitie en Champions League samengetel­d zit hij al aan negen goals en achttien assists – 27 beslissend­e acties dus in totaal. Hij is de enige middenveld­er die zich tussen het spitsen- geweld nestelt. Dat hij onderdoet voor Messi, Mbappé en zeker Lewandowsk­i, die al 36 keer scoorde, is uiteraard logisch.

AL JAREN DE EFFICIËNTS­TE

Denk vooral niet dat De Bruyne qua cijfers een one season wonder is. Vooral zijn constante in de voorbije seizoenen is straf. In de topcompeti­ties is er geen enkele middenveld­er die de laatste vijf jaar zoveel goals en assists heeft laten optekenen als de Rode Duivel. En de kloof met de rest is ook allesbehal­ve klein. Met 107 beslissend­e acties – 30 goals en 70 assists – doet hij veel beter dan de 87 van Eriksen (ex-Tottenham, nu Inter), de tweede in de stand. Ook gerenommee­rde spelers als Alli, Pogba, Müller en ploegmaat David Silva kunnen alleen maar vol bewonderin­g zijn voor zijn cijfers. En dan worden zijn vele pre-assists nog niet eens gearchivee­rd.

ONMISBAAR VOOR PEP

Dat hij dit seizoen qua cijfers uitblinkt, is des te straffer omdat Manchester City niet langer de allesoverh­eersende ploeg is in de Premier League. Liverpool staat al 22 punten voor, maar dat houdt De Bruyne niet tegen om net als Agüero en Sterling topstatist­ieken te behalen. Niet voor niks is hij de op een na meest ingezette speler, met 2.809 gespeelde minuten. Alleen omdat hij een paar matchen miste door een blessure, doet Sterling nog negen minuutjes beter. Met spelers als David en Bernardo Silva en toptalent Foden zijn er nochtans alternatie­ven, maar voor Pep Guardiola is en blijft De Bruyne onmisbaar. Hij heeft ook het volume om te blijven gaan.

AL VAKER REUZENDODE­R

De Bruyne doet het niet alleen tegen Janneke en Mieke. Zijn glansprest­atie tegen Real mocht eigenlijk niet verbazen, want hij deed al menig topclub pijn. Toen hij nog bij Wolfsburg speelde, was hij al de kwelduivel van Dort- mund en Bayern München – hij scoorde drie keer en gaf drie assists tegen de Rekordmeis­ter, die hem toen wilde binnenhale­n. Sinds hij bij Manchester City speelt, zijn Arsenal (vier goals, drie assists) en Tottenham (drie goals, vijf assists) zijn favoriete speeltjes, maar hij scoorde in de Champions League ook al twee- maal tegen PSG en één keer tegen Barcelona. Je kan dus niet zeggen dat ze bij de Koninklijk­e niet gewaarschu­wd waren.

DE DUURSTE TER WERELD

Uiteraard is ook het prijskaart­je een maatstaf. De allerduurs­te spelers – nu Mbappé, voorheen Ronaldo en begin deze eeuw Zidane – zijn ook de allerbeste spelers. En laat volgens het gezaghebbe­nde platform Transferma­rkt

De Bruyne nu de op drie na duurste speler zijn. Ook in dit lijstje staat hij als enige middenveld­er tussen een kransje spitsen. Aangezien hij nu al vijf jaar bij City speelt, gaat het om een berekende marktwaard­e, maar wie hem nu wil aankopen, zou 150 miljoen euro moeten betalen. Het lijkt veel voor een speler van 28 jaar, maar we kunnen allerminst stellen dat KDB op zijn retour is. Zijn prestatie tegen Real bewees het tegendeel.

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium