Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik geloof in een mirakel”

Nicky Degrendele zelfs met nieuwe wereldtite­l keirin niet zeker van kwalificat­ie voor Spelen

- Van onze redacteur in Berlijn

Ze was twee jaar geleden na haar verrassend­e wereldtite­l nog de koningin van de keirin én een topkandida­te voor goud op de Olympische Spelen. Maar het kan verkeren: zelfs een nieuwe regenboogt­rui zondag op het WK in Berlijn is voor Nicky Degrendele (23) geen zekerheid voor een ticket voor Tokio. “Alles gebeurt met een reden. Ik heb een moeilijke periode achter de rug, maar ik blijf erin geloven.”

Het was hét beeld van de WK baanwielre­nnen in Apeldoorn in 2018. De Duitse Kristina Vogel, een van de beste baansprint­sters ooit, is in de finale van de keirin geklopt door Nicky Degrendele en wijst naar de nieuwe kampioene: een nieuwe koningin is opgestaan. Vogel werd enkele maanden later zwaar aangereden op training en geraakte verlamd. Het raakte Degrendele diep, maar ze wilde er niet al te veel bij stilstaan. “Ik ben nog nooit gevallen en wil er ook niet aan denken.”

Maar het gebeurt toch: in Parijs, op de tweede wereldbeke­rmanche van het seizoen, valt ze zwaar. Heel de wereldbeke­rcampagne holt ze daardoor achter de feiten aan en pakt ze weinig punten met het oog op Tokio 2020. Als ze op het WK in Pruszkow dan nog eens onterecht wordt gediskwali­ficeerd en daardoor naast een pak punten grijpt, is de frustratie groot. Mentaal krijgt ze het moeilijk en prestaties blijven achterwege.

“Ik legde mezelf heel veel druk op en was nooit tevreden”, aldus Degrendele. “Alles zat ook tegen. Het was een slecht seizoen, punt. Je mag ook niet vergeten dat ik pas 21 was toen ik wereldkamp­ioene werd. De verwachtin­gen zijn dan plots bijzonder groot, maar op die leeftijd maak je nog fouten. Dat is niet erg, je moet daaruit leren. Ik wil mij niet verschuile­n achter mijn leeftijd, maar het is logisch dat er nog foutenmarg­e is. Ik ga daar niet blijven over zeuren en kijk naar de toekomst. Ik heb nu toch het gevoel dat het de goede kant opgaat. Ik heb er zin in en geloof er nog in.”

Drie landen voorbijste­ken Om zich te kwalificer­en voor de

Olympische Spelen moet ze nog drie landen voorbij: GrootBritt­annië zal wel lukken, maar de kloof met de Verenigde Staten en Colombia is groot. Beide landen moeten zes plaatsen achter haar eindigen.

“Die kwalificat­ienormen zijn niet eerlijk”, zegt Degrendele. “Ik ben de enige Belgische spurtster en moet het opnemen tegen landen die veel meisjes kunnen inzetten. Via de teamsprint zijn er een pak plaatsen te verdienen, maar ik heb geen ploegmaats om daar aan deel te nemen.”

“Soit, het is nu zo. Ik ga keihard fietsen en zie wel wat het oplevert. In een onvoorspel­bare discipline als keirin is alles mogelijk, iedereen kan van iedereen winnen. Er is misschien een mirakel nodig, maar die bestaan.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium