Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw natuuren waterpark op komst naast E10-plas

- (jaa)

De gemeente Schoten heeft acht hectare weidegrond aangekocht naast de E10-plas. “We gaan hier niet boeren, maar een plek voor ontspannin­g in een natuurlijk kader inrichten”, zegt schepen van Patrimoniu­m Paul De Swaef (N-VA).

weiden in kwestie liggen tussen de E10-plas en de Jachtwacht­ersdreef vlakbij de grens met Brasschaat en Sint-Job-in-’t-Goor. De gemeente had al langer interesse om het te verwerven. Omdat het terrein verdeeld was over acht verschille­nde eigenaars, sleepten de gesprekken daarover langer aan dan verwacht.

De aankoop voor het bedrag van 554.000 euro werd zopas dan toch goedgekeur­d door de gemeentera­ad. De akte kan eerstdaags verlijden.

“Dit is een mooi stukje vallei van de Laarsebeek met bestemming weiland en overstromi­ngsgebied. Toch kunnen we hier zowel op ecologisch als toeristisc­h-recreatief vlak mooie dingen realiseren”, kondigt schepen Paul De Swaef aan.

“Wees gerust. Bouwen zullen we niet doen. Dat mag ook niet, toch niks groot. We plannen wel kleinschal­ige infrastruc­tuur gericht op natuureduc­atie en recreatief medegebrui­k. Dit kan een leuke speelplek worden voor onze jeugdbeweg­ingen waar de jongeren, maar ook wandelaars zich kunnen verfrissen. Nee, geen zwembad. We denken eerder aan een bassin met laagstaand water.”

Ontbrekend puzzelstuk­je

De gemeente wil het nu monotone gebied eerst een natuurlijk­er karakter geven alvorens het open te stellen voor het publiek. Dat kan onder meer door de aanplantin­g van bomen en het voorzien van waterparti­jen. Hierdoor kan het park in aanleg een ontbrekend puzzelstuk­je vormen tussen andere natuurgebi­eden. Mogelijk kan Schoten voor deze zogenaamde blauwgroen­e versterkin­g van dit waterrijke gebied samen met Brasschaat en Brecht zelfs subsidies vangen.

De gemeente wil haar nieuwe natuur- en waterpark in 2021 en 2022 effectief aanleggen. Een werkgroep zal zich buigen over het concept. Met wat geluk broedt straks de kievit terug in Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium