Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trams stonden vorig jaar minder stil door obstakels

Vlotter verkeer in Ommegancks­traat blijkt voornaamst­e oorzaak positieve evolutie

- SACHA VAN WIELE

De trams stonden in Antwerpen vorig jaar minder stil door een obstakel, meestal een fout geparkeerd­e wagen. Er was een daling van net geen 9% in vergelijki­ng met 2018. Deze evolutie is vooral te danken aan de Ommegancks­traat, alleen is de reden hiervoor onduidelij­k.

De daling in stilstaand­e trams door een obstakel is te merken in heel Vlaanderen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van parlements­lid Orry Van De Wauwer (CD&V). Een onderbreki­ng in het tramnet is wanneer een tram tien minuten stilstaat door een obstakel. In Antwerpen, Gent en de kust stonden de trams in 2018 502 keer stil. Dat daalde vorig jaar naar 348 keer of een daling met 15%. In beide steden en de kust was er een afname te merken. In Antwerpen stonden in 2018 237 trams minstens tien minuten stil door een obstakel. Dat zakte vorig jaar met bijna 9% naar 149.

Deze algemene daling in Antwerpen is vooral te danken aan de Ommegancks­traat, waar vorig jaar duidelijk minder wagens de doorgang van de trams hinderden: van 106 in 2018 naar 58 in 2019. De straat heeft op dit vlak al jaren een kwalijke reputatie. Zo werd vorig jaar nog bevestigd dat de Ommegancks­traat, die achter de Zoo ligt, op de eerste plaats prijkte van straten waar trams het meest werden gehinderd.

Geen duidelijke reden

Alleen is er volgens De Lijn geen duidelijk aanwijsbar­e reden voor de daling in Antwerpen en de Ommegancks­traat.

“Het is niet dat er bijvoorbee­ld in de Ommegancks­traat iets gewijzigd is”, zegt woordvoers­ter van De Lijn Astrid Hulhoven. “De daling doet zich ook voor in de Van Schoonhove­nstraat en de Dambrugges­traat. We hopen vooral dat de automobili­sten nu meer rekening houden met de trams en dat deze evolutie zich zal verderzett­en de volgende jaren.”

In de Ommegancks­traat is het hoofdkanto­or van de socialisti­sch vakbond ABVV Antwerpen gevesDe tigd. Daar kennen ze het probleem. Misschien sensibilis­eerden zij hun werknemers en bezoekers om hun wagen correcter te parkeren?

“We deden niets speciaals vorig jaar”, zegt algemeen ABVV-secretaris Dirk Schoeters. “Al jaren spreken we natuurlijk mensen aan en wijzen hen erop dat hun wagen de tram mogelijk hindert. Meestal zijn het toeristen die hun wagen hier parkeren. De verklaring is niet bij ons te vinden.”

Waren er misschien werken in deze straat waardoor er minder wagens geparkeerd stonden? Ook dat blijkt geen verklaring te zijn.

“Naast enkele containers van mensen die aan hun huis werkten, waren er geen werken in de Ommegancks­traat”, zegt Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA). “Misschien was er strengere handhaving door de politie, maar daar heb ik geen zicht op.”

Hallo politie? “Ja, wij hebben vorig jaar ingezet op het naleven van de verkeersre­gels in onder meer de Ommegancks­traat”, zegt politiewoo­rdvoerder Willem Migom. “Het is nu mee opgenomen in onze reguliere werking. De problemen voor onder meer de trams waren ons bekend. Of de daling nu volledig te danken is aan onze inzet, weet ik niet, maar we hebben een steentje bijgedrage­n.” Dat politietoe­zicht werkt, blijkt uit cijfers van de Sleepstraa­t in Gent. Die straat is de Gentse tegenhange­r van de Ommegancks­traat. Door verhoogd politietoe­zicht daalde het aantal trams die hinder ondervond van fout geparkeerd­e wagens van 51 in 2018 naar 18 in 2019. Daarnaast ging de stad Gent ook drastisch te werk bij de herinricht­ing van deze straat. In de Sleepstraa­t werd in het najaar van 2018 een parkeerstr­ook van zeventig meter omgevormd tot terrassen. Later dit jaar verdwijnen nog eens vijftien parkeerpla­atsen.

De problemen in de Ommegancks­traat zijn voor een deel ook structuree­l omdat de parkeerpla­atsen daar te smal zijn. Dit zou opgelost moeten zijn na de heraanleg. De werken zijn gepland in het najaar van 2021.

 ??  ??
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? In de Ommegancks­traat reden minder trams zich vast door fout geparkeerd­e wagens.
FOTO ROBBIE DEPUYDT In de Ommegancks­traat reden minder trams zich vast door fout geparkeerd­e wagens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium