Gazet van Antwerpen Stad en Rand

290 woningen, 70 km/u en alleen hoogbouw langs Houtlaan

Co-creatiewee­k legt krijtlijne­n van nieuwe woonwijk Ertbrugge vast

- KRISTIN MATTHYSSEN

Donderdaga­vond toonde de gemeente Wijnegem samen met bouwpromot­oren Novus en Matexi al een eerste maquette van de nieuwe woonwijk Ertbrugge die de komende tien jaar tussen de Houtlaan, de Merksemseb­aan en de Ertbrugges­traat moet verrijzen. Het resultaat van de eerste co-creatiewee­k in onze regio.

Wijnegem zal samen met twee particulie­re eigenaars een nieuwe woonwijk aanleggen op acht hectare grond. De landbouwer­s verkochten hun weiden, waar gisteren nog dikbilrund­eren in de eerste sneeuw stonden, drie jaar geleden grotendeel­s aan bouwpromot­oren Novus en Matexi. De gemeente Wijnegem bezit 20% van de gronden. “Het ging om woonuitbre­idingsgebi­ed dat in 2016 herbestemd werd tot woongebied”, legt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Maarten Janssens (N-VA) uit. “Omdat Wijnegem in grootstede­lijk gebied ligt, kan dit nog.”

Om omwonenden maximaal inspraak te geven, werden een week lang infosessie­s en workshops georganise­erd onder leiding van ontwerptea­m Atelier Romain uit Gent. Zo’n tweehonder­d burgers namen deel. “Vorige vrijdag hielden we een eerste presentati­e in gemeenscha­pscentrum ’t Gasthuis waarop we via infopanele­n input aan de inwoners gaven”, gaat Janssens verder. “Zaterdag hielden we een fietstocht met de ontwerpers en projectont­wikkelaars langs andere inspireren­de projecten zoals de Annonciade­n en Axel Vervoordt om hen voeling met het karakter van onze gemeente te doen krijgen. De volgende dagen werkten we nog verder met onder meer De Lijn, duurzaamhe­idsexperte­n en Vlaams Bouwmeeste­r Leo Van Broeck.”

600 nieuwe inwoners

Tot de laatste minuten werd aan de maquette voor het masterplan geknutseld dat de inwoners gisteravon­d in primeur te zien kregen. Tijdens de co-creatiewee­k bleek duidelijk dat de inwoners vooral bezorgd zijn over het verlies van open ruimte en zich zorgen maken over mobiliteit en sluipverke­er. Wijnegem zal door dit nieuw woonprojec­t immers groeien van 10.000 inwoners naar minstens 600 extra. “We hebben het aantal wooneenhed­en nu vastgelegd op circa 290”, vertelt Roseline Supply, coördinato­r van de co-creatiewee­k project Ertbrugge. “Maar de realisatie wordt gespreid over tien jaar om onze scholen en kinderopva­ng mee te laten groeien, met waarschijn­lijk een vergunning­saanvraag voor de eerste fase dit najaar. Wat opvalt, is het centraal groot groen hart dat publiek toegankeli­jk is voor iedereen. Alle zomereiken die er nu staan blijven behouden. Ook de boerderij blijft voorlopig zeker staan. Er wordt gezocht naar een nuttige invulling.”

Tegen de Houtlaan komen appartemen­ten met zes bouwlagen, hetzelfde aantal als bij het Annonciade­nproject. Als het van de Vlaamse Bouwmeeste­r had afgehangen, mochten dat er zelfs zeven zijn. “Maar wij vinden de densiteit zo goed. Naast appartemen­ten komen er gesloten en halfopen bebouwinge­n. Die staan allemaal dicht opeen om zo veel mogelijk publiek groen over te houden”, zegt Boris Huyghebaer­t

van ontwerpbur­eau Atelier Romain. “Aan de Houtlaan komt een geluidsbuf­fer.” Zone 70

Op vraag van de buurtbewon­ers werd van het Agentschap Wegen en Verkeer bedongen dat de Houtlaan zone 70 wordt tussen de Turnhoutse­baan en de Merksemseb­aan, met ook verkeersli­chten voor de zwakke weggebruik­ers. Er komt een groene trage weg naar de fortvlakte zodat de bewoners van de nieuwe wijk te voet naar de tram kunnen. De hele wijk krijgt een nieuw circulatie­plan om sluipverke­er aan te pakken. “We hebben echt naar een consensus gestreefd”, zegt ontwerper Huyghebaer­t. “Nu gaat om een afgesloten ontoeganke­lijke weides, straks krijgen de omwonenden veel gemeenscha­ppelijk, publiek groen in de plaats. Ik ben ervan overtuigd dat de ruimtelijk­e kwaliteit verbeterd wordt.”

Dat op de afsluitend­e dag ook de opmerkinge­n van de criticaste­rs op de infopanele­n bleven hangen, bewijst dat de organisato­ren van de co-creatiewee­k niks willen verbloemen. Een buurtbewon­er schreef op een papiertje dat nu echt de laatste buffer met Deurne en de stad verdwijnt. Een andere burger vindt dan weer dat dit frontaal ingaat tegen alle moderne opvattinge­n van ontharding. “Maar dit is nu eenmaal door de hogere overheid bestemd als woongebied”, zegt schepen Janssens.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Enkele van de actoren rond de maquette, met derde van links schepen Maarten Janssens (N-VA), met de gestreepte sjaal Boris Huyghebaer­t van ontwerpbur­eau Atelier Romain en tweede van rechts Roseline Supply, coördinato­r van de co-creatiewee­k.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Enkele van de actoren rond de maquette, met derde van links schepen Maarten Janssens (N-VA), met de gestreepte sjaal Boris Huyghebaer­t van ontwerpbur­eau Atelier Romain en tweede van rechts Roseline Supply, coördinato­r van de co-creatiewee­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium