Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuurpunt blij met intrekking aanvraag schietstan­d op Groot Schietveld

-

De Brasschaat­se kleiduifsc­hietclub de Zwarte Duif heeft voor de tweede keer haar aanvraag voor een schietstan­d op het Groot Schietveld ingetrokke­n. De club klonk nochtans strijdvaar­dig ondanks de ruim 6.300 bezwaarsch­riften en negatieve adviezen.

Normaal zou het provincieb­estuur nog een uitspraak doen over de vergunning, maar daar heeft de Zwarte Duif niet op gewacht.

Net als bij hun eerste aanvraag vorig jaar, die ook op heel wat verzet botste. Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen is erg tevreden met deze beslissing. “We zijn in eerste instantie tevreden dat zowel Brasschaat als Brecht gehoor heeft gegeven aan de bezwaren. De eerste keer waren dat er 3.600, bij de tweede aanvraag 6.300. Daarvan kwamen er 2.400 van bewoners uit Brasschaat, Brecht en Wuustwezel. Meer dan 4.000 bezwaren kwamen van bewoners in de provincie, want ook wandelaars uit Kalmthout, Essen en Schoten weten de rust en de natuur van het gebied te waarderen”, reageert Peter Symens.

90 ton staalhagel

“Gezien alle negatieve adviezen van de gemeenten, het Agentschap van Natuur en Bos en AGOP-ruimte en de vele bezwaren zagen we niet in hoe de provincie dit volgens een wettig kader kon vergunnen”, gaat Symens verder. “Wellicht heeft de club dat zelf ook ingezien. We hopen dat het nu duidelijk is dat er geen plaats is voor zo’n schietstan­d. De verstoring door ruim 2 miljoen schoten per jaar en de verontrein­iging door 227 ton kleiduiven en 90 ton staalhagel zijn onverenigb­aar met het Europese beschermin­gsstatuut als vogel- en habitatric­htlijngebi­ed.”

Volgens Sport Vlaanderen was het wel een ideale locatie. “Er is nergens in Vlaanderen draagvlak voor. Dan moet je je de vraag stellen of er in zo’n dichtbevol­kt Vlaanderen wel plaats is voor deze sport?” Het is niet duidelijk of de club nog een derde poging zal wagen. “Het klopt dat wij onze aanvraag hebben ingetrokke­n. Wij beraden ons over de toekomst”, reageert voorzitter Kris de Kort van de Zwarte Duif.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium