Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Twee van onze medewerker­s zijn hier bijna elke dag mee bezig”

Gemeente start met Mooimakers actie tegen sigaretten­peuken

-

In de strijd tegen zwerfvuil is het de gemeente menens. Nadat vorige week al een nieuw veegplan werd aangekondi­gd, gaat het lokaal bestuur nu ook de strijd aan tegen rondslinge­rende sigaretten­peuken in het straatbeel­d. Samen met Mooimakers wordt een actieplan opgesteld.

Om te zorgen voor een propere en mooiere gemeente en om in te zetten op een efficiënt zwerfvuilb­eleid, iets waar in het verleden wel vaker commentaar op kwam, is onder begeleidin­g van Mooimakers een coachingst­raject opgestart. Dat driejarig traject omvat een aantal actiepunte­n zoals het opmaken van een vuilnisbak­kenplan, een veegplan, Operatie Proper, Kontich Kuist, afvalarme events en handhaving waarbij extra controles worden uitgevoerd.

In het raam daarvan zet het bestuur nu ook een ‘sigaretten­peukenacti­e’ op poten. “We willen inspanning­en leveren om peuken zo veel mogelijk uit het straatbeel­d te doen verdwijnen”, vertelt schepen van Groenzorg Wim Claes (Open VLD).

Peukenzuil­en

“Nu zijn bijna dagelijks twee van onze medewerker­s op pad om peuken en ander zwerfvuil te ruimen. We denken aan het plaatsen van bijvoorbee­ld peukenzuil­en of het aanbrengen van peukentege­ls op bepaalde locaties om hieraan te verhelpen. Maar eerst willen we nagaan hoe groot dit probleem eigenlijk is en waar de hotspots zich bevinden.”

“In een eerste stap voeren we hiervoor de eerste week van maart een telling uit. Om die telling correct te kunnen uitvoeren en een realistisc­h beeld te hebben van waar zich problemen stellen, zullen we gedurende een week geen peuken opkuisen. Met die gegevens kunnen we dan verder aan de slag om een actieplan uit te werken. Er volgt dan een plan van aanpak en we begeleiden ons personeel hierin”, vertelt de schepen.

www.kontich.be/mooimakers-coachingst­raject-kontich

Wim Claes

Schepen Groenzorg

"We zullen een week de peuken niet opkuisen om een realistisc­h beeld te hebben van waar zich problemen stellen."

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DINGENA MOL ?? Samen met Mooimakers stelt Kontich een actieplan op tegen sigaretten­peuken op straat.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DINGENA MOL Samen met Mooimakers stelt Kontich een actieplan op tegen sigaretten­peuken op straat.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium