Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man krijgt vijf jaar cel Vrouw sterft na drugs en verkrachti­ng door partner

- (tdk)

De correction­ele rechtbank heeft Bart M. uit Mechelen veroordeel­d tot vijf jaar effectieve opsluiting. De man gaf drugs aan zijn vrouw, waardoor ze overleed. Daarnaast vond de politie op de gsm van M. beelden terug van de vrouw die – helemaal buiten bewustzijn – werd verkracht. Omdat er gevaar was dat de man zou hervallen, werd de onmiddelli­jke aanhouding uitgesprok­en. De man werd op de zitting in de boeien geslagen.

In augustus 2017 werd het slachtoffe­r dood aangetroff­en in haar bed. Volgens het Openbaar Ministerie was de toen 36-jarige vrouw gestorven door de inname van amfetamine­s en had ze een hersenbloe­ding gekregen. De drugs had de vrouw gekregen van haar partner Bart M. Die had de verdovende middelen via het dark web op het internet besteld.

Wat de aanklager nog erger vond, waren de beelden die werden teruggevon­den op de gsm van M. “Daarop was te zien hoe de vrouw, die duidelijk helemaal van de wereld was, werd verkracht met voorwerpen. Het was duidelijk dat ze niet in een toestand was om toelating te geven voor die handelinge­n”, klonk het.

Bart M. vond dat hij tijdens het onderzoek werd tegengewer­kt en dat hij meermaals had gevraagd voor bijkomend onderzoek. Hij ontkende ook dat hij de vrouw had aangezet tot drugsgebru­ik. Ook de verkrachti­ng werd ontkend, omdat er volgens hem geen

drijfveer was. Bewezen

De drie rechters van de correction­ele rechtbank veegden de argumentat­ie van M. van tafel. Ook zij vonden bijkomend onderzoek niet nodig omdat het dossier duidelijk genoeg was. De man werd schuldig bevonden aan het leveren van drugs met de dood te gevolg. Ook de verkrachti­ng was volgens de rechtbank bewezen. Voor een tweede verkrachti­ng werd de man wel vrijgespro­ken. “U dacht dat u zich alles kon permittere­n met haar lichaam. U had geen normbesef en respect voor de seksuele, psychische en fysische integritei­t van het slachtoffe­r”, zei voorzitter Jessica Bourlet. Ze voegde er bovendien aan toe

dat de man steeds voldoende drugs in huis had en tijdens de laatste zitting ook een positieve drugstest aflegde. Onmiddelli­jke aanhouding

Bart M. liep vijf jaar effectieve celstraf op en wordt voor een periode van tien jaar uit zijn burgerrech­ten ontzet. De rechtbank sprak ook de onmiddelli­jke aanhouding van de Mechelaar uit. Hij zou enkele dagen geleden, onder invloed van alcohol en/of drugs, schade hebben toegebrach­t aan een woning en werd zelfs korte tijd gecolloque­erd. Volgens de rechter was het gevaar op herval te groot en werd de man daarom op de zitting in de boeien geslagen.

Bij het verlaten van de zittingsek­suele zaal foeterde M. nog dat hij geen correcte behandelin­g heeft gekregen van justitie. De vader van M. kondigde na de uitspraak al aan dat de kans groot is dat er beroep aangeteken­d wordt tegen het vonnis.

 ?? GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O FOTO ?? De man werd op de zitting in de boeien geslagen. (themabeeld)
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O FOTO De man werd op de zitting in de boeien geslagen. (themabeeld)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium