Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen rem meer op Boris Johnson

Nu hij ruime meerderhei­d heeft, trekt Britse premier alle EU-voorwaarde­n weer in twijfel

- PETER MIJLEMANS

Als er in juni geen uitzicht is op een akkoord tegen september, dan wil Boris Johnson de gesprekken opblazen en de voorbereid­ingen voor een No Deal beginnen. De Britse premier zet extra druk op de ketel nu zijn regering haar krachtlijn­en en scenario voor de onderhande­lingen met de EU bekend heeft gemaakt. En het lijkt deze keer niet op blufpoker.

Tot nu ligt er enkel een politiek akkoord op tafel dat de principiël­e lijnen schetst over de toekomstig­e relaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Hoe die intenties naar de praktijk vertaald zullen worden, is onderwerp van de onderhande­lingen die maandag officieel van start gaan. Uit de Britse plannen blijkt dat het bijzonder lastig zal worden. Bij de EU was al ergernis ontstaan over het feit dat Johnson sinds de onderteken­ing de principiël­e afspraken heel losjes interprete­ert en de heikele punten, zoals de grenscontr­oles in de Ierse Zee, probeert te omzeilen. De bundel die voorligt, zal vooral kwaad bloed zetten.

Zo werd overeengek­omen dat de Britten niet zouden afwijken van de Europese standaarde­n wat arbeid, gezondheid en milieu betreft. Voor de EU is dat een conditio sine qua non voor vrije handel zonder tarieven en quota. De EUlidstate­n vrezen dat de versoepeli­ng van de regels over het Kanaal tot oneerlijke concurrent­ie zal leiden. Uit de plannen blijkt dat de Britse regering die belofte beperkt tot hier en nu. Worden de regels door de EU in de toekomst aangescher­pt, dan zullen de Britten niet meer volgen.

Stelselmat­ig uitgehold

In het kader van wat de “dynamische verbondenh­eid” werd genoemd, werd ook afgesproke­n dat de regels op staatssubs­idies aan bedrijven aan de twee kanten van het Kanaal gelijk zouden lopen. Londen laat nu verstaan dat het “lokale” industrieë­n “naar keuze” toch zal ondersteun­en.

In één ruk torpedeerd­en ze ook het uitgangspu­nt van de EU om aan de onderhande­lingen te beginnen. De EU wil een allesomvat­tende afspraak, van visserij, luchtvaart, veiligheid tot migratie, om verdeeldhe­id onder de lidstaten te voorkomen. Johnson wil afzonderli­jke akkoorden per sector. De EU wil ook koste wat kost de visserijre­chten vastklinke­n aan een handelsakk­oord, de Britten willen enkel over jaarlijkse quota spreken.

De EU vreest dat het politieke akkoord stelselmat­ig zal worden uitgehold. Er werd op gerekend dat het Europees Hof van Justitie scherprech­ter zou zijn als de overeenkom­sten werden geschonden. Maar de Britse regering liet niet na te beklemtone­n dat ze de bevoegdhed­en van dat instituut in de toekomst niet meer zullen erkennen.

Tijdlijn op zijn kop

Minister van Kabinetsza­ken Michael Gove, die de plannen toelichtte, zette meteen ook een tijdbom op scherp. In Europa werd gehoopt dat er tegen midden november een algemeen akkoord kon liggen. De Britten korten de onderhande­lingsperio­de, die al algemeen aangezien was als veel te kort, nu nog in. Tegen juni moet duidelijk zijn dat hun belangrijk­ste eisen worden gevolgd, zodat een handelsakk­oord uitgewerkt kan worden tegen september. Daarmee wordt de geplande tijdlijn op zijn kop gezet. Juni was de ultieme maand waarin beslist kan worden om de onderhande­lingen tot na 31 december te verlengen. Het wordt nu een make it or break-moment. Is er niet voldoende vooruitgan­g, dan zullen de voorbereid­ingen op een No Deal in gang gezet worden en zullen de Britten de onderhande­lingen verlaten.

EU-onderhande­laar Michel Barnier waarschuwd­e eerder al dat de EU niet koste wat kost een akkoord zal sluiten. De vraag is of Johnson blufpoker speelt met zijn harde voorwaarde­n, zoals hij in het verleden deed. Het verschil tussen toen en nu is dat hij een heel ruime meerderhei­d in het Lagerhuis heeft. Met dit pakket lijkt hij zijn echte eisen op tafel gelegd te hebben. In het verleden werd hij door gematigde conservati­even en de oppositie verplicht gas terug te nemen. Die rem is er nu niet meer.

 ?? FOTO AFP ?? Speelt Boris Johnson opnieuw
blufpoker of niet met zijn bikkelhard­e opstelling tegenover de EU?
FOTO AFP Speelt Boris Johnson opnieuw blufpoker of niet met zijn bikkelhard­e opstelling tegenover de EU?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium