Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitkeringe­n, pensioenen en ambtenaren­lonen stijgen met 2%

Spilindex overschred­en

-

Omzet

De spilindex voor het openbaar ambt en sociale uitkeringe­n is overschred­en. Daardoor worden sociale uitkeringe­n en pensioenen in maart met 2% opgetrokke­n. Weddes van het overheidsp­ersoneel en lonen in de non-profitsect­or volgen in april.

De inflatie is in februari, na twee opeenvolge­nde maanden gestegen te zijn, gedaald naar 1,10%. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringe­n werd toch overschred­en. Dat betekent dat de sociale uitkeringe­n en de pensioenen in maart met 2% verhoogd worden. De wedden in de openbare sector worden in april geïndexeer­d met 2%. Dat meldt statistiek­bureau Statbel.

Sociale uitkeringe­n

De overschrij­ding van de spilindex was verwacht door het Planbureau. De maand na een overschrij­ding van de spilindex worden de sociale uitkeringe­n met 2% opgetrokke­n. Het gaat om bijvoorbee­ld pensioenen en ziekteen werklooshe­idsuitkeri­ngen.

Nog een maand later stijgen ook de weddes van het overheidsp­ersoneel, niet alleen op federaal niveau maar ook bij gewesten en gemeenscha­ppen,

provincies, steden en gemeenten. 78,5 miljoen euro

Aanvankeli­jk werd uitgegaan van een overschrij­ding van de spilindex in maart. Dat de spilindex een maand vroeger wordt overschred­en zal zich in de begroting laten voelen. Hr-dienstenbe­drijf Acerta sprak eerder al van een geschatte extra kost van 78,5 miljoen euro, alleen al voor de verhoging van de sociale uitkeringe­n.

Veel lonen in de non-profitsect­or zijn overigens ook aan de spilindex gelinkt. Dat betekent dat personeel in onder meer ziekenhuiz­en, bejaardent­ehuizen, revalidati­ecentra, beschutte en sociale werkplaats­en, en gezins- en bejaardenh­ulp een hoger bedrag mag verwachten op zijn loonbriefj­e.

 ?? FOTO BELGA ?? Pensioenen, ziekte- en werklooshe­idsuitkeri­ngen worden opgetrokke­n.
FOTO BELGA Pensioenen, ziekte- en werklooshe­idsuitkeri­ngen worden opgetrokke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium