Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijven nemen extreme maatregele­n

Op bezoek in Belgisch coronaviru­s-labo van Marc Van Ranst

- DIRK HENDRIKX

Grote bedrijven in ons land nemen nu al extreme maatregele­n tegen het coronaviru­s. Medewerker­s van BNP Paribas Fortis die naar risicogebi­eden reisden, kunnen bijvoorbee­ld na hun trip niet meteen terug naar de bank. Ze moeten minstens veertien kalenderda­gen wachten. Voorts worden ook geplande vergaderin­gen met meer dan tien mensen, onder wie internatio­nale deelnemers, uitgesteld. Net als zakenreize­n naar risicogebi­eden. Veel andere bedrijven verspreide­n onder hun werknemers dan weer eenvoudige richtlijne­n, zoals thuisblijv­en als ze zich grieperig voelen of benadrukke­n hoe ze hun handen juist wassen. Intussen werken viroloog Marc Van Ranst en zijn team in hun labo in Leuven naarstig verder aan het opsporen van mogelijke infecties in ons land met Covid-19. Bij onze noorderbur­en werd gisteren in Tilburg een eerste besmetting vastgestel­d.

Het lijkt maar een kwestie van aftellen tot de volgende coronabesm­etting opduikt op Belgische bodem. Dat nieuws zal dan komen uit het lab van viroloog Marc Van Ranst aan de KU Leuven, het enige referentie­laboratori­um in het land, waar ook de besmetting van de eerste patiënt werd vastgestel­d. “We hebben toen een vreugdedan­sje gedaan. Wat dacht je dan, na zo veel negatieve testen?”, zegt lab manager Elke Wollants. Een bezoek aan het epicentrum van de strijd tegen corona.

Marc Van Ranst, arts en viroloog, is diensthoof­d voor alle laboratori­a van het UZ Leuven, met meer dan tweehonder­d personeels­leden. Zijn eigen afdeling virologie met de bijbehoren­de researchla­bs ligt in een nieuw gebouw naast het ziekenhuis. Daar zijn in de voorbije weken welgeteld 222 verdachte stalen getest op het coronaviru­s.

Eén staal maar was positief, begin februari, dat van Philip Soubry, de man die op het vliegtuig zat met Belgen die gerepatrie­erd waren uit Wuhan. “Natuurlijk vinden we het erg als iemand besmet geraakt”, zegt Elke Wollants. “Maar als je hier dag en nacht stalen test, dan is het een bijzonder moment als er plots een positieve uitslag is, dan heb je dat gevoel van een wetenschap­per die iets ontdekt.” En dan kan er zelfs een vreugdedan­sje bij, letterlijk, zegt ze. “Het zijn ook wel slopende tijden. We zijn dag en nacht oproepbaar. Gisteren om 2u ’s nachts is mijn collega uit bed gebeld voor een staal van een patiënt die griepsympt­omen had, maar volgens de eerste test geen griep. Bij controle bleek dat niet te kloppen, het was toch gewoon influenza.”

Demonstrat­ie

Elke Wollants demonstree­rt met een ‘gelletje’ waarin nog een stukje van dat eerste positieve staal zit hoe ze te werk gaan. De wetenschap­pelijke uitleg daarbij is niet te volgen. “Als hier een staal binnenkomt, genomen met een neuswisser (wattenstaa­fje in neus), hebben we 2,5 uur later de uitslag. Een uur daarvan zijn we effectief bezig met de behandelin­g van het staal”, legt ze uit. Ze steekt het door haar eerder bewerkte piepkleine staaltje in een apparaat, iets groter dan een handpalm, waarop allerlei lichtjes flikkeren en bewegen. “Nu nog even wachten en dan zul je aan deze bewegende band zien dat de uitslag positief is.” Het elementje blijkt na drie weken nog steeds tjokvol coronaviru­s te zitten. In deze vorm is het gelukkig niet meer infectieus.

Alle negatieve stalen worden in hermetisch afgesloten verpakking­en gedumpt bij het bio-gevaarlijk afval. Het ene positieve Belgische staaltje van het coronaviru­s ligt opgeslagen in het meest beveiligde lab van de afdeling. “We hebben het enige laboratori­um in België met beveiligin­gsniveau drie plus, binnenkort vier”, zegt Elke Wollants.

Dat lab is alleen te bereiken via twee sassen met speciale glazen deuren met allerhande veiligheid­ssnufjes. Voorbij de tweede sas ligt een op het oog banale ruimte met smalle diepvrieze­rs waarin bij min tachtig sommige van de gevaarlijk­ste virussen ter wereld worden bewaard zoals ebola of de variant ‘Marburg’, waar 90% van de patiënten aan sterft. “Juist door die hoge sterfte blijven uitbraken heel beperkt, het virus sterft mee met degenen die het besmet”, zegt een onderzoeke­r.

Slechts een stuk of vier mensen mogen in het lab L4 binnen. Twee van hen kleden zich net om als we er zijn. Dat duurt een klein kwartiertj­e, waarna ze uitgedost als astronaute­n opduiken achter de glazen deuren van het tweede sas. “In L4 heb je tegen een wand ook kooitjes met muizen en hamsters”, zegt de onderzoeke­r. Hij toont het op beelden van de camera die in L4 aan het plafond hangt. “We hebben proefdiere­n nodig om vaccins te testen. Maar we moeten natuurlijk eerst nagaan hoe vatbaar de dieren zijn voor een besmetting en hoe het bij hen verloopt.” Hij zegt dat over heel de wereld een stuk of acht, negen grote groepen, waarin universite­iten, overheidsi­nstellinge­n en farmabedri­jven kunnen zitten, met grote middelen coronavacc­ins construere­n en uittesten. “Dat is een

goede zaak, omdat er verschille­nde manieren zijn om tot een efficiënt en veilig vaccin te komen, zo vergroot je de kans.”

Complotten

Maar de hele cyclus om een vaccin op de markt te krijgen duurt minimaal anderhalf jaar. In de komende weken zal blijken of we met quarantain­es en veel handen wassen het virus kunnen inperken. “Mag je het nu een pandemie noemen? Volgens mij zeker, maar ik ga echt geen tijd steken in die discussie”, zegt Marc Van Ranst. “De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie heeft als criterium voor fase zes, de hoogste fase, dat er lokale uitbraken zijn in meerdere landen in meerdere continente­n. Dat is het geval, niet? Hoe je het ook wilt noemen, het feit blijft dat we met een infectiezi­ekte zitten die zich wereldwijd aan het verspreide­n is.”

Vlaanderen­s bekendste viroloog ergert zich aan econoom Geert Noels, die zich afvraagt of de maatregele­n die genomen worden niet schadelijk­er zijn dan het virus zelf. “Je hoort vaak het argument dat het coronaviru­s niet erger is dan een griepje. Maar die ‘griepjes’ maken wereldwijd tot een half miljoen slachtoffe­rs.” Bovendien insinueerd­e Geert Noels dat mogelijk dingen verzwegen worden. Hij kreeg berichten toegestuur­d over geheime complicati­es van de ziekte en vraagt zich af: ‘Roddels of waarheid’?

Marc Van Ranst: “Dit soort complotthe­orieën slaat nergens op. We houden niks achter. En China? De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie is daar zelf al geweest. Dergelijke paniekzaai­erij helpt niet. En ik voel mij geschoffee­rd. Denkt Geert Noels nu echt dat we een potje aan het liegen zijn?”

Een ander verhaal inzake betrouwbaa­rheid is Iran. “Daar zijn er meer, véél meer besmetting­en dan ze officieel toegeven”, zegt Van Ranst. “We hebben hier een Iraanse onderzoeke­r die dat probeert te volgen en die geregeld wordt geïntervie­wd door BBC World Service. Het ziet er daar echt niet goed uit.”

Pande-mietje

Marc Van Ranst krijgt zelf ook zijn deel van de mediabelan­gstelling. In de paar uur dat wij er waren werd hij geïntervie­wd door een Wit-Russische journalist en door nieuwszend­er Euronews en kreeg hij telefoontj­es van Terzake, Radio 1 en Qmusic. “Alle communicat­ie die ik doe is puur vrijwillig­erswerk, ik word er niet extra voor betaald”, zegt hij. Het is niet dat hij te weinig werk heeft. “Ik slaap gemiddeld vier uur, van 3 tot 7u. Ik vind niet dat ik vroeg naar huis kan gaan als mensen van mijn team hier nog volop bezig zijn. En we staan nog maar aan het begin. Het grote werk moet nog komen.”

Op zijn thuisfront zijn ze het wel gewend. “Mijn zoontje is 10, die is geboren tijdens de pandemie van de Mexicaanse griep. Hij volgt het nu allemaal wat via mijn oude smartphone. Als ik op tv kom, stuur ik hem een berichtje en dan kijkt hij.”

Van Ranst krijgt ook tegenwind. Op Twitter staat hij bekend om zijn verbale oorlogen met Theo Francken en met het hele rechts-radicale veld. “Ik ben nooit aangeslote­n geweest bij enige partij”, zeg hij. En met een glimlachje: “Maar ik zal niet radicaal rechts stemmen, nee dat niet.”

In een column van Koen Meulenaere in De Tijd werd Van Ranst “Pande-mietje” genoemd, weliswaar op satirische toon, omdat hij zo alarmistis­ch zou zijn over het coronaviru­s. “Daar moest Theo Francken zich natuurlijk weer vrolijk over maken”, zegt Van Ranst. “Ik heb niks tegen satire, maar mensen zoals Theo Francken, of Geert Noels, met tienduizen­den volgers, moeten wel oppassen met wat ze twitteren omdat ze zo veel impact hebben. Niemand heeft er iets aan als het verwarrend wordt.”

Marc Van Ranst Viroloog ‘‘Ik slaap van 3 tot 7u. Ik vind niet dat ik vroeg naar huis kan gaan als mijn team hier nog bezig is.’’

 ??  ??
 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN ?? Elke Wollants test een staal. “2,5 uur later hebben we de uitslag.”
FOTO'S DIRK VERTOMMEN Elke Wollants test een staal. “2,5 uur later hebben we de uitslag.”
 ??  ?? Om in kamer L4 te mogen komen, moet je je helemaal inpakken.
Om in kamer L4 te mogen komen, moet je je helemaal inpakken.
 ??  ?? Marc Van Ranst.
Marc Van Ranst.
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Interviews geven voor de WitRussisc­he tv: ook dat doet Van Ranst.
Een van de sluizen in het hyperbevei­ligde complex.
FOTO DIRK VERTOMMEN Interviews geven voor de WitRussisc­he tv: ook dat doet Van Ranst. Een van de sluizen in het hyperbevei­ligde complex.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium