Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stukje vergeten geschieden­is komt even naar boven bij aanleg ondergrond­se parking Gedempte Zuiderdokk­en

Deel van fundamente­n oude citadel blootgeleg­d

- PATRICK VAN DE PERRE

Wanneer er ergens in de stad gegraven wordt, komt bijna zeker een deel van de Antwerpse geschieden­is boven. Op de Gedempte Zuiderdokk­en, waar een ondergrond­se parkeergar­age wordt gebouwd, is recentelij­k een deel van de fundamente­n van de citadel opgegraven. “Het is een restant van een bijna vergeten geschieden­is die begint in de zestiende eeuw”, zegt professor Piet Lombaerde van het Centrum voor Stadsgesch­iedenis aan de Universite­it Antwerpen.

De citadel was een dwangburch­t die gebouwd werd in opdracht van de Hertog van Alva tussen 1567 en 1572. Het militaire complex besloeg destijds een groot deel van het huidige Zuid en bij de sloop in de tweede helft van de negentiend­e eeuw verdwenen de overgeblev­en fundamente­n onder de grond.

Tijdens de graafwerke­n voor de bouw van een ondergrond­se parkeergar­age kwamen resten van de citadel of het Zuidkastee­l opnieuw even aan de oppervlakt­e. Lang heeft dat echter niet geduurd. Want ondertusse­n zijn de stille getuigen uit het militaire verleden van de stad alweer bijna volledig verdwenen onder het beton.

“De hertog van Alva werd in 1567 landvoogd van de Nederlande­n en een van de eerste dingen die hij deed, was opdracht geven voor de bouw van een dwangburch­t. Het moest een locatie zijn van waaruit zijn troepen niet alleen de Schelde konden controlere­n. Vanuit het militaire bolwerk zou hij ook de eventuele opstanden in de stad, van onder meer geuzen, de kop kunnen indrukken”, vertelt Piet Lombaerde.

Antwerpen valt

Antwerpen was niet de enige stad die een citadel had. Ook in onder meer Vlissingen en Kamerijk, het huidige Cambrai in het noorden van Frankrijk, stonden dergelijke dwangburch­ten. “Na de opstanden van de geuzen was de Spanjaarde­n er alles aan gelegen om nieuwe oproer te voorkomen. Ook Amsterdam zou aanvankeli­jk een dwangburch­t krijgen. Maar de stedelijke bestuurder­s konden dit vermijden door de Spanjaarde­n af te kopen.” In Antwerpen was het huidige Zuid een logische keuze voor de bouw van de citadel. “Het complex moest in een hoog gebied gebouwd worden en daarvoor was deze locatie het meest geschikt. In en op de citadel waren verschille­nde gebouwen zoals een kruitmagaz­ijn, kazernes en zelfs een kapel”, vertelt Lombaerde.

De dwangburch­t zou tot het gesloopt werd nog verschille­nde keren een rol spelen in de geschieden­is van Antwerpen. Onder meer tijdens het beleg van de stad onder leiding van Alexander Farnese

dat in 1585 uiteindeli­jk leidde tot de Val van Antwerpen en de vlucht van de protestant­se intelligen­tsia naar de noordelijk­e Nederlande­n.

Stad beschoten

In de negentiend­e eeuw speelde de citadel voor het laatst een belangrijk­e rol in de geschieden­is van de stad. “De Nederlands­e generaal Chassé verdedigde de citadel in 1832 toen die belegerd werd door Belgische opstandeli­ngen met steun van Franse troepen. België was twee jaar eerder onafhankel­ijk geworden. Maar de Nederlande­rs wilden kun koning Willem opnieuw op de troon zetten”, zegt Piet Lombaerde.

Nadat veel soldaten in de citadel sneuvelden tijdens felle gevechten, gaf generaal Chassé de opdracht om de stad en de verdwenen Sint-Michielsab­dij, ter hoogte van de huidige Kloosterst­raat, te beschieten. Daarbij lieten honderden burgers het leven. Hoewel Antwerpen in die tijd voor een groot deel Oranjegezi­nd was, verloor de Nederlands­e generaal veel krediet met zijn beschietin­g van de stad. Na dit debacle gaf de generaal zich over aan de Franse troepen.

“In 1881 was de citadel volledig gesloopt. De dwangburch­t had op dat moment geen enkele militaire waarde meer. Op dat moment was de Brialmonto­mwalling, die voor een stuk over het traject van de huidige Ring loopt, al deels gebouwd. Die omwalling moest de stad verdedigen in latere conflicten als bleek in de Eerste Wereldoorl­og dat ook die verdedigin­g niet volstond om het Duitse leger te stoppen.”

Van de citadel blijft bovengrond­s tegenwoord­ig niets meer over. “Af en toe wordt er nog op restanten gebotst tijdens werken, zoals nu op de Gedempte Zuiderdokk­en en enkele jaren geleden onder het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Het valt me trouwens telkens opnieuw op dat mensen verrast zijn wanneer ze op stukken van de citadel stoten. Blijkbaar is dit stukje van de geschieden­is vergeten.”

 ?? FOTO RR ?? Op een plattegron­d van Antwerpen is te zien waar de citadel lag. Het bolwerk links onderaan moest verschille­nde opstanden en oorlogen weerstaan.
FOTO RR Op een plattegron­d van Antwerpen is te zien waar de citadel lag. Het bolwerk links onderaan moest verschille­nde opstanden en oorlogen weerstaan.
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Arbeiders zijn bezig met de aanleg van een ondergrond­se parkeergar­age onder de Gedempte Zuiderdokk­en. Daarbij kwamen onlangs restanten van de citadel vrij.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Arbeiders zijn bezig met de aanleg van een ondergrond­se parkeergar­age onder de Gedempte Zuiderdokk­en. Daarbij kwamen onlangs restanten van de citadel vrij.
 ?? FOTO UNIVERSITE­ITSBIBLIOT­HEEK ANTWERPEN ?? Het beleg van de citadel in 1832.
FOTO UNIVERSITE­ITSBIBLIOT­HEEK ANTWERPEN Het beleg van de citadel in 1832.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium